Будућност Европе: Изложба плаката „Дан победе“

Објављено у категорији: Вести

Изложба плаката „Дан победе” биће отворена сутра, 7. маја у 20 часова у културној станици Свилара. Изложбу организује Студентски културни центар Нови Сад, у оквиру манифестације Ритам Европе, која се одржава већ 13 година поводом обележавања 9. маја – Дана Европе и Дана победе над фашизмом. Ове године Ритам Европе део је платформе „Будућност Европе”.  

Изложба плаката посвећена Дану победе над фашизмом тематски је подељена у два сегмента: први део представља избор ратног плаката савезника из антифашистичке коалиције, док други део изложбе обухвата обележавање Дана победе од послератног периода до данашњих дана.

Поставка ће трајати до 10. маја, а улаз је слободан.

Дан победе над фашизмом је дан када је, након колосалних разарања, обележених најсуровијим страдањима и злочинима, до тада непознатим у људској историји, Немачка 1945. потписала безусловну капитулацију. Иако је Дан победе над фашизмом установљен између 1946. и 1950. у социјалистичкој Југославији је прослављен већ прве године после завршетка рата. Данас се 9. мај обележава свечано у великом броју земаља света.

Изложба је реализована захваљујући одличној сарадњи аутора и културних институција: Музеја Војводине, Архива Војводине, Историјског архива Града Новог Сада, Библиотеке Матице српске, Семинарске библиотеке Одсека за историју Филозофског факултета у Новом Саду и Културне станице „Свилара“.

Платформа „Будућност Европе“ обухватиће едукативне и циркуске радионице, изложбе, фестивале, концерте, позоришне представе и бројне друге активности. У фокусу су деца и млади, који ће имати прилике да пронађу културне садржаје сходно својим интересовањима, али и да се укључе у креирање нових, другачијих културних садржаја, да уче о европским вредностима и покажу на који начин могу да допринесу културној слици града.

У „Будућност Европе“ укључено је више од 40 домаћих и страних организација и културних установа.

Програми ће трајати до 7. јуна, а детаљне информације можете пронаћи на линку .

Оставите одговор