Budućnost Evrope: Izložba plakata „Dan pobede“

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Izložba plakata „Dan pobede” biće otvorena sutra, 7. maja u 20 časova u kulturnoj stanici Svilara. Izložbu organizuje Studentski kulturni centar Novi Sad, u okviru manifestacije Ritam Evrope, koja se održava već 13 godina povodom obeležavanja 9. maja – Dana Evrope i Dana pobede nad fašizmom. Ove godine Ritam Evrope deo je platforme „Budućnost Evrope”.  

Izložba plakata posvećena Danu pobede nad fašizmom tematski je podeljena u dva segmenta: prvi deo predstavlja izbor ratnog plakata saveznika iz antifašističke koalicije, dok drugi deo izložbe obuhvata obeležavanje Dana pobede od posleratnog perioda do današnjih dana.

Postavka će trajati do 10. maja, a ulaz je slobodan.

Dan pobede nad fašizmom je dan kada je, nakon kolosalnih razaranja, obeleženih najsurovijim stradanjima i zločinima, do tada nepoznatim u ljudskoj istoriji, Nemačka 1945. potpisala bezuslovnu kapitulaciju. Iako je Dan pobede nad fašizmom ustanovljen između 1946. i 1950. u socijalističkoj Jugoslaviji je proslavljen već prve godine posle završetka rata. Danas se 9. maj obeležava svečano u velikom broju zemalja sveta.

Izložba je realizovana zahvaljujući odličnoj saradnji autora i kulturnih institucija: Muzeja Vojvodine, Arhiva Vojvodine, Istorijskog arhiva Grada Novog Sada, Biblioteke Matice srpske, Seminarske biblioteke Odseka za istoriju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i Kulturne stanice „Svilara“.

Platforma „Budućnost Evrope“ obuhvatiće edukativne i cirkuske radionice, izložbe, festivale, koncerte, pozorišne predstave i brojne druge aktivnosti. U fokusu su deca i mladi, koji će imati prilike da pronađu kulturne sadržaje shodno svojim interesovanjima, ali i da se uključe u kreiranje novih, drugačijih kulturnih sadržaja, da uče o evropskim vrednostima i pokažu na koji način mogu da doprinesu kulturnoj slici grada.

U „Budućnost Evrope“ uključeno je više od 40 domaćih i stranih organizacija i kulturnih ustanova.

Programi će trajati do 7. juna, a detaljne informacije možete pronaći na linku .

Ostavite odgovor