„Калеидоскоп културе“: Отварање велике изложбе „Иновативни фински дизајн“

Објављено у категорији: Вести

Велика изложба „Иновативни фински дизајн“ стиже у оквиру овогодишњег „Калеидоскопа културе“ и обележава председавање Финске Европском унијом, а реализује се у сарадњи Финске амбасаде и пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.

Изложбу ће 17. септембра у 13 часова свечано отворити амбасадор Републике Финске Кимо Лахдевирта у културној станици Еђшег. 

Изложба се бави питањима како дизајн налази примену у комуникационим технологијама, бродоградњи, здравственој заштити, индустрији намештаја и многим другим областима? На који начин нове технологије условљавају дизајн? За Финце дизајн представља начин решавања проблема, начин да се примене нове технике и технологије по којима су карактеристични и прилику за развој услуга и нових пословних могућности.

Познато је да је Финска у првих десет земаља света у погледу патентираних изума по глави становника услед чињенице да је увек врло радо прихватала нове технологије, а онда их даље сама развијала.

Аутор изложбе је Јарно Пелтонен, некадашњи директор Музеја дизајна у Хелсинкију који је овим путем желео да укаже на значај дизајна за Финце.

Изложба чини део програма Недеља финске културе коју прате разноврсни програми, попут радионица за децу и књижевне вечери, што је јединствена прилика да се ближе упознамо не само са дизајном, већ и културом и начином живота Финске.

„Калеидоскоп културе“ је програмски лук иза ког стоји „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ који по други пут, на више од 80 локација, од 24. августа до 30. септембра, кроз културу заједништва претвара Нови Сад у „град сцену“. Део „Калеидоскопа културе“ су Фестивал уличних свирача – Градић фест, Piano city Нови Сад, Фестивал камерне музике и многи други.
Другачији по томе што повезује просторе и програме, као и саме актере: од установа културе, ванинституционалне сцене, уметника до самих грађана, „Калеидоскоп“ кроз више уметности представља јединствену слику разноликости Новог Сада. Са више од 400 програма свако ће бити у прилици да обликује свој калеидоскоп културе.
Све информације можете пронаћи овде

Оставите одговор