Umetnici u gostima: Island u Novom Sadu

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Od 3. do 30. septembra u Novom Sadu imamo priliku da ugostimo dve vizuelne umetnice sa Islanda Tourudn Hjartardoutir (þórunn Hjartardóttir) i Gvidbjerg Hajrdardoutir (Guðbjörg Hjartardóttir) koje će održati prezentaciju SIM rezidencijalnog centra u Rejkjaviku i Savremene vizuelne umetnosti Islanda, dok će, zajedno sa srednjoškolcima iz škole za dizajn „Bogdan Šuput“ održati radionice „Intervencije u prostoru“. Vizuelne umetnice borave u Novom Sadu u okviru programa za umetničke rezidencije „Plants AiR“ koji realizuje Fondacija „Novi Sad 2021″. 

Tourudn Hjartardoutir je završila Akademiju umetnosti u Rejkjaviku. Članica je Udruženja likovnih umetnika na Islandu. Izlagala je u zemlji i inostranstvu, između ostalog u Muzeju savremene umetnosti u Rejkjaviku. Dugogodišnja je koordinatorka „SIM“ (Asocijacije vizuelnih umetnika Islanda) rezidencije u Rejkjaviku, koordinatorka Islandskog paviljona u Veneciji 2007. godine, projektni menadžer u „700.IS Reindeerland“ festivala kojem su u fokusu video, zvuk i eksperimentalni film. Bavi se instalacijom i novim medijima. 

Didda Hjartardóttir Leaman je završila Akademiju umetnosti u Rejkjaviku, godinama je živela u Londonu gde je završila postdiplomske studije na „UCL Slade School of Fine Art”. Članica je Udruženja likovnih umetnika na Islandu. Izlagala u zemlji i inostranstvu, između ostalog, u Muzeju savremene umetnosti u Rejkjaviku. Bavi se slikarstvom, instalacijom, performansom i novim medijima, sa dugogodišnjim iskustvom u pedagoškoj praksi. Živi i radi u Rejkjaviku u kojem je i rođena.

Didda od ove rezidencije očekuje upoznavanje nove kulture, ljudi kao i razmenu informacija i iskustava, kreiranje veza između Srbije i Islanda, dok će utiske beležiti u svoj vizuelno-tekstualni dnevnik. Njena sugrađanka Tourudn kaže da očekuje da će u Novom Sadu biti u potrazi za novim izrazima u umetnosti – svesnim i nesvesnim uticajima koje će pretočiti u umetnička dela.

Ostavite odgovor