Уметници у гостима: Исланд у Новом Саду

Објављено у категорији: Вести

Од 3. до 30. септембра у Новом Саду имамо прилику да угостимо две визуелне уметнице са Исланда Тоурудн Хјартардоутир (þórunn Hjartardóttir) и Гвидбјерг Хајрдардоутир (Guðbjörg Hjartardóttir) које ће одржати презентацију СИМ резиденцијалног центра у Рејкјавику и Савремене визуелне уметности Исланда, док ће, заједно са средњошколцима из школе за дизајн „Богдан Шупут“ одржати радионице „Интервенције у простору“. Визуелне уметнице бораве у Новом Саду у оквиру програма за уметничке резиденције „Plants AiR“ који реализује Фондација „Нови Сад 2021″. 

Тоурудн Хјартардоутир је завршила Академију уметности у Рејкјавику. Чланица је Удружења ликовних уметника на Исланду. Излагала je у земљи и иностранству, између осталог у Музеју савремене уметности у Рејкјавику. Дугогодишња је координаторка „СИМ“ (Асоцијације визуелних уметника Исланда) резиденције у Рејкјавику, координаторка Исландског павиљона у Венецији 2007. године, пројектни менаџер у „700.IS Reindeerland“ фестивала којем су у фокусу видео, звук и експериментални филм. Бави се инсталацијом и новим медијима. 

Дидда Хјартардóттир Леаман је завршила Академију уметности у Рејкјавику, годинама је живела у Лондону где је завршила постдипломске студије на „UCL Slade School of Fine Art”. Чланица је Удружења ликовних уметника на Исланду. Излагала у земљи и иностранству, између осталог, у Музеју савремене уметности у Рејкјавику. Бави се сликарством, инсталацијом, перформансом и новим медијима, са дугогодишњим искуством у педагошкој пракси. Живи и ради у Рејкјавику у којем је и рођена.

Дидда од ове резиденције очекује упознавање нове културе, људи као и размену информација и искустава, креирање веза између Србије и Исланда, док ће утиске бележити у свој визуелно-текстуални дневник. Њена суграђанка Тоурудн каже да очекује да ће у Новом Саду бити у потрази за новим изразима у уметности – свесним и несвесним утицајима које ће преточити у уметничка дела.

Оставите одговор