Inicijativa za dalji razvoj Novih mesta

Objavljeno u kategoriji: Izveštaji

U petak 22. decembra 2017. godine, u plavoj sali Skupštine Grada Novog Sada, održan je prvi sastanak predstavnika javnih preduzeća i uprava Grada i Fondacije „Novi Sad 2021 evropska prestonica kulture“, na temu realizacije projekta Nova mesta. Sastanak je inicirala Fondacija sa namerom da se u što kraćem roku definišu kriterijumi i procedure za pokretanje otvorenog poziva građanima, za sređivanje manjih urbanih celina u našem gradu.

Projekat Nova mesta je sastavni deo Aplikacione knjige sa kojom je Novi Sad osvojio titulu Evropske prestonice kulture. Cilj raspisivanja konkursa u okviru projekta Nova mesta, je dodela sredstava građanima koji žele da uz kreativna rešenja sami oplemene i obnove zapuštene male javne prostore, u cilju poboljšanja kvaliteta života. Ovo je još jedna u nizu prilika da građani Novog Sada sami odlučuju o promenama u svom neposrednom okruženju, i još konkretnije ostvaruju svoje želje i kreativne predloge, koje im omogućava projekat Evropska prestonica kulture.

Na sastanku je bilo reči o razlozima za pokretanje konkursa o kojima je govorio dr Darko Polić, predsednik Radne grupe za kapitalne i infrastrukturne projekte. Kristijan Potiron je predstavio primere dobre prakse Novih mesta u Košicama. Ispred sektora za participaciju i edukaciju o samom konkursu i ciljevima koji se žele postići govorili su Milica Rašković i dr Lazar Jovanov.

Sastanku su prisustvovala lica delegirana ispred: JKP „Gradsko zelenilo“, JP „Zavod za urbanizam i stambene poslove“, JKP „Čistoća“, JKP „Informatika“, Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada, Gradske uprave za urbanizam i građevinske poslove, Gradske uprave za komunalne poslove, Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije, kao i predstavnici Zone 021 (Irig, Beočin i Sremski Karlovci). Prisutni su otvoreno podržali inicijativu za Nova mesta, prijatno iznenađeni načinom u pristupu uređenju Grada i izrazili spremnost za saradnju. Takođe su ukazali na neophodnost poštovanja odluka i uredbi o uređenju Grada, kojima se pravno definiše oblast uređenja i dozvoljavaju promene na javnim površinama. Nakon konstruktivne diskusije pokrenuta je inicijativa za formiranje komisije za podršku projektu Nova mesta, sa namerom da se olakšaju i pojednostave postupci i procedure za ostvarivanje prava i odobravanje dozvola građanima, za izvođenje radova u malim urbanim prostorima. Predloženo je da novoformiranu komisiju čine predstavnici javnih preduzeća i uprava koji su delegirani da danas prisustvuju sastanku, i predstavnici Fondacije „Novi Sad 2021“, koja će uputiti poziv javnim preduzećima i upravama Grada Novog Sada za davanje saglasnosti za formiranje radnog tela za Nova mesta. Brzina u postupku formiranja komisije, kao i efikasnost kreiranja uslova i procedura konkursa odrediće i datum otvorenog poziva za građane, na proleće 2018. godine.

Transparentnost i demokratičnost jesu principi kojima se Fondacija „Novi Sad 2021“ vodi u realizaciji projekta evropska prestonica kulture, uz ostvarenje pune uključenosti građana i što veću decentralizaciju. Sa tim u vezi jesu i inicijative i napori koje ulažemo u stvaranju uslova za njihovo ostvarivanje, što je ovog puta konkretizovano za projekat Nova mesta.

Ostavite odgovor