Inicijativa da Novi Sad bude EPK 2020. predstavljena u Briselu

Objavljeno u kategoriji: Uncategorized, Vesti

Fajgelj-i-Doris-PakDirektor Kulturnog centra Novog Sada i predsednik Organizacionog odbora inicijative za kandidaturu Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine dr Andrej Fajgelj je juče (utorak, 26. mart), u Briselu, u predstavništvu Badem-Virtemberga pri Evropskoj uniji, predstavio Novi Sad i inicijativu za kandidaturu za Evropsku prestonicu kulture.

Na sastanku Saveta dunavskih gradova i regija, dr Fajgelj je naš grad predstavio kroz video prezentaciju „Novi Sad – neispričana priča“, u kojoj je, pored isticanja povoljnog geografskog položaja, bogate istorije, glavnih odrednica koje Novi Sad čine gradom kulture, podcrtao i onu nevidljivu i neispričanu stranu grada – da je on od svog osnivanja zbir brojnih naroda i da ga upravo taj duh multinacionalnosti i multikulturalnosti čini bogatim, a taj deo priče se ne može ispričati samo pomoću geografskih i istorijskih podataka.

Sastanku Saveta dunavskih gradova i regija prisustvovali su i dr Siniša Sević, predsednik Skupštine grada Novog Sada i Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine, a u Briselu ih je primio Evropski komesar za regionalni razvoj Johanes Han.

Povodom inicijative da Novi Sad postane kandidat za Evropsku prestonicu kulture, dr Fajgelj je danas nastavio aktivnosti razgovarajući sa Silvenom Paskuom, koordinatorom za Evropske prestonice kulture pri Evropskoj komisiji, kao i sa Doris Pak, predsedavajućom Komiteta za kulturu i obrazovanje u Evropskom parlamentu.

– Predstavio sam novi, osnaženi Organizacioni odbor, koji ima uvećane kapacitete da donese i sprovede sve odluke potrebne za početak participativnog rada na pripremi prijave za kandidaturu. Razgovarali smo i o napretku procedura u samoj EU, kao što je i usvajanje novog projekta „Kreativna Evropa“, što je preduslov da bi gradovi iz trećih zemalja konkurisali za Evropsku prestonicu kulture. Dobio sam nove potvrde da je Evropska prestonica kulture 2020 velika i realna prilika za Novi Sad, ali i veliki izazov koji zahteva saradnju svih da bismo ubedili žiri i pobedili kandidate – istakao je dr Fajgelj nakon sastanaka u Briselu.

Ostavite odgovor