Nova mesta Novom Sadu uz podršku kompanije Idea

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Kompanija „Idea“ prepoznala je značaj projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ i pružila podršku Fondaciji „Novi Sad 2021“ i projektu Nova mesta.

Društveno odgovorna „Idea“ kao partner Fondacije „Novi Sad 2021“ doprineće uređenju malih javnih površina u Novom Sadu koje su prepoznate od strane naših sugrađana tokom javnog konkursa „Nova mesta – mikrogranting“. Cilj ovih malih urbanih intervencija je da se uz inovativne ideje ožive zapušteni prostori u novosadskim kvartovima i da se kreiraju „Nova mesta“ za uživanje Novosađana.

Idea će tokom meseca septembra doprineti realizaciji sledećih projekata:

-„Pamptrek poligon“ na uglu Podunavske i ulice Heroja Pinkija koji je predložilo udruženje „Invicta bike“,

-„Bici oaza“ na Keju kod Rektorata, projekat „Eko kurira“,

-„Za zdravije, lepše i kulturnije odrastanje naše dece“, projekat stambene zajednice u ulici Branimira Ćosića 42,

-„Park među brezama“ između ulica Braće Dronjak i Bate Brkića, predložen od strane organizacije „Novo kulturno naselje“.

Kako kažu iz Idee: „Pre dve godine, stali smo uz ideju da je Novi Sad dostojan titule Evropske prestonice kulture. I zajedno smo se, sa Novosađanima, radovali vesti o dobijanju ove titule. Novi Sad je naš grad, a kad si nečega deo, onda je novosadski da se tome posvetiš ceo. Zato verujemo u ideju – Novi Sad prestonica kulture 2021.”

Na javni konkurs „Nova mesta – mikrogranting“ koji je raspisala Fondacija „Novi Sad 2021“ 18. aprila 2018. godine stiglo je 67 projektnih predloga koje su poslale stambene zajednice, udruženja stanara i udruženja građana sa sedištem u Novom Sadu i Zoni 021 (opštine Irig, Beočin i Sremski Karlovci). Konkursna komisija odabrala je 18 projekata koji su dobili sredstva za realizaciju, od čega je 11 projekata u Novom Sadu, 6 u opštini Beočin i jedan u opštini Irig.

U okviru projekta ,,Nova mesta – mikrogranting“ konkursom za uređenje malih javnih površina predviđeno je da građani budu ti koji prijavljuju i do kraja realizuju svoje ideje za konkretne lokacije uz podršku Fondacije „Novi Sad 2021“ i partnera na projektu – Društva arhitekata Novog Sada.

Ideja konkursa „Nova mesta“ je organizovanje i podsticanje lokalne zajednice u uređenje javnih površina kroz zajednički rad, da bi kao rezultat nastali novi urbani prostori u gradu i Zoni 021. Osim što se budi inicijativa kod sugrađana, konkursom se podižu i kapaciteti građana i lokalne zajednice.

 

Ostavite odgovor