Нова места Новом Саду уз подршку компаније Идеа

Објављено у категорији: Вести

Компанија „Идеа“ препознала је значај пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе“ и пружила подршку Фондацији „Нови Сад 2021“ и пројекту Нова места.

Друштвено одговорна „Идеа“ као партнер Фондације „Нови Сад 2021“ допринеће уређењу малих јавних површина у Новом Саду које су препознате од стране наших суграђана током јавног конкурса „Нова места – микрогрантинг“. Циљ ових малих урбаних интервенција је да се уз иновативне идеје оживе запуштени простори у новосадским квартовима и да се креирају „Нова места“ за уживање Новосађана.

Идеа ће током месеца септембра допринети реализацији следећих пројеката:

-„Памптрек полигон“ на углу Подунавске и улице Хероја Пинкија који је предложило удружење „Invicta bike“,

-„Бици оаза“ на Кеју код Ректората, пројекат „Еко курира“,

-„За здравије, лепше и културније одрастање наше деце“, пројекат стамбене заједнице у улици Бранимира Ћосића 42,

-„Парк међу брезама“ између улица Браће Дроњак и Бате Бркића, предложен од стране организације „Ново културно насеље“.

Како кажу из Идее: „Пре две године, стали смо уз идеју да је Нови Сад достојан титуле Европске престонице културе. И заједно смо се, са Новосађанима, радовали вести о добијању ове титуле. Нови Сад је наш град, а кад си нечега део, онда је новосадски да се томе посветиш цео. Зато верујемо у идеју – Нови Сад престоница културе 2021.”

На јавни конкурс „Нова места – микрогрантинг“ који је расписала Фондација „Нови Сад 2021“ 18. априла 2018. године стигло је 67 пројектних предлога које су послале стамбене заједнице, удружења станара и удружења грађана са седиштем у Новом Саду и Зони 021 (општине Ириг, Беочин и Сремски Карловци). Конкурсна комисија одабрала је 18 пројеката који су добили средства за реализацију, од чега је 11 пројеката у Новом Саду, 6 у општини Беочин и један у општини Ириг.

У оквиру пројекта ,,Нова места – микрогрантинг“ конкурсом за уређење малих јавних површина предвиђено је да грађани буду ти који пријављују и до краја реализују своје идеје за конкретне локације уз подршку Фондације „Нови Сад 2021“ и партнера на пројекту – Друштва архитеката Новог Сада.

Идеја конкурса „Нова места“ је организовање и подстицање локалне заједнице у уређење јавних површина кроз заједнички рад, да би као резултат настали нови урбани простори у граду и Зони 021. Осим што се буди иницијатива код суграђана, конкурсом се подижу и капацитети грађана и локалне заједнице.

 

Оставите одговор