Novi Sad postaje regionalni centar kulture!

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Nakon Dejmijana Hersta, jednog od najuticajnijih, najinovativnijih i najuspešnijih svetskih umetnika, Novi Sad će biti domaćin Grejsonu Periju i njegovoj izložbi „Taština malih razlika“.
Radovi Grejsona Perija biće izloženi u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine od 7. aprila do 20. maja, a grad Novi Sad, kao Evropska prestonica kulture 2021. godine, prvi je od pet gradova Zapadnog Balkana u kom će British Council predstaviti ovu izložbu do kraja godine.
Izložba „Taština malih razlika“ se sastoji se od šest monumentalnih tapiserija bogatih sadržajem, detaljima i bojom koje prikazuju mnoge ekscentričnosti i jedinstvenosti koje se vezuju za život u Velikoj Britaniji – od dizajna enterijera do britanske kuhinje, političkih protesta i tračeva o životima poznatih ličnosti. Posetioci će imati prilike da vide i osam printova dela Vilijama Hogarta, 20 faksimila i tri dokumentarna filma nastala tokom Perijevog putovanja kroz Britaniju u pripremnoj fazi projekta.
Kako se navodi na sajtu Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, Grejson Peri je jedan od najpoznatijih britanskih savremenih umetnika svoje generacije, prepoznatljiv po keramici, skulpturama, crtežima, grafikama i tapiserijama, kao i po nekonvencionalnom rodnom identitetu i ekscentričnom, ženskom alter egu Kler. Dobitnik je prestižne Tarnerove nagrade za 2003. godinu. Koristi iskustva narodne umetnosti i tradicionalnih zanata u realizaciji izrazito dekorativnih radova intimističke sadržine, narušavajući često elitističke podele unutar akademske umetničke scene i čineći je otvorenijom za eksperimente.
Sa ponosom ističemo da je Grejson Peri, posle izuteno zapažene izložbe „Nova religija” Dejmijana Hersta, drugi veliki umetnik koji u samo šest meseci predstavlja svoje radove u našem gradu i to je, svakako, svojevrsni pokazatelj da Novi Sad postaje regionalni centar kulture sa težnjom da do 2021. godine postane i evropski.
Izložbu „Taština malih razlika“ Grejsona Perija realizuju British Council i Muzej savremene umetnosti Vojvodine u saradnji sa Fondacijom „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, a podržavaju je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Uprava za kulturu Grada Novog Sada i kompanija KPMG.

Ostavite odgovor