Нови Сад постаје регионални центар културе!

Објављено у категорији: Вести

Након Дејмијана Херста, једног од најутицајнијих, најиновативнијих и најуспешнијих светских уметника, Нови Сад ће бити домаћин Грејсону Перију и његовој изложби „Таштина малих разлика“.
Радови Грејсона Перија биће изложени у Музеју савремене уметности Војводине од 7. априла до 20. маја, а град Нови Сад, као Европска престоница културе 2021. године, први је од пет градова Западног Балкана у ком ће British Council представити ову изложбу до краја године.
Изложба „Таштина малих разлика“ се састоји се од шест монументалних таписерија богатих садржајем, детаљима и бојом које приказују многе ексцентричности и јединствености које се везују за живот у Великој Британији – од дизајна ентеријера до британске кухиње, политичких протеста и трачева о животима познатих личности. Посетиоци ће имати прилике да виде и осам принтова дела Вилијама Хогарта, 20 факсимила и три документарна филма настала током Перијевог путовања кроз Британију у припремној фази пројекта.
Како се наводи на сајту Музеја савремене уметности Војводине, Грејсон Пери је један од најпознатијих британских савремених уметника своје генерације, препознатљив по керамици, скулптурама, цртежима, графикама и таписеријама, као и по неконвенционалном родном идентитету и ексцентричном, женском алтер егу Клер. Добитник је престижне Тарнерове награде за 2003. годину. Користи искуства народне уметности и традиционалних заната у реализацији изразито декоративних радова интимистичке садржине, нарушавајући често елитистичке поделе унутар академске уметничке сцене и чинећи је отворенијом за експерименте.
Са поносом истичемо да је Грејсон Пери, после изутено запажене изложбе „Нова религија” Дејмијана Херста, други велики уметник који у само шест месеци представља своје радове у нашем граду и то је, свакако, својеврсни показатељ да Нови Сад постаје регионални центар културе са тежњом да до 2021. године постане и европски.
Изложбу „Таштина малих разлика“ Грејсона Перија реализују British Council и Музеј савремене уметности Војводине у сарадњи са Фондацијом „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, а подржавају је Министарство културе и информисања Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, Управа за културу Града Новог Сада и компанија КПМГ.

Оставите одговор