Грант од 900 евра за студијско путовање у Јапан током целе године

Објављено у категорији: Вести

Кизуна – пројекат усмерен ка подстицању сарадње локалне и јапанске културне сцене

Прошло је неколико недеља од када је отворен конкурс за финансирање студијског путовања новосадских уметника и културних радника у Јапан који заједно спроводе Фондација Нови Сад 2021 – Европска престоница културе и организација ЕУ-Јапан Фест из Токија. Конкурс је изазвао огромно интересовање новосадских културњака, а о самом процесу аплицирања и значају пројекта разговарамо са Вуком Радуловићем, руководиоцем сектора за међународну сарадњу Фондације.

У чему је значај пројекта Кизуна и на који начин он доприноси реализацији циљева пројекта Нови Сад 2021?
Кизуна је усмерена ка умрежавању уметника и културних радника, кроз који их подстичемо да комуницирају, развијају заједничке пројекте и сарађују са интернационалним партнерима. Пројекти које ће новосадски културни радници развијати са колегама из Јапана морају бити у складу са концептом пројекта Нови Сад 2021, уз могућност аплицирања на будуће позиве Фондације и ЕУ-Јапан Феста за финансирање. То значи да апликанти, добијају могућност да добију финансијски грант за студијско путовање у Јапан, али и прилику да у перспективи конкуришу за финансирање пројеката који су заједнички развијали са партнерима из ове азијске земље.

На који начин се апликанти могу пријавити и у ком року?
Рок завршетка конкурса није одређен, што значи да је идеја да се пројекат континуирано спроводи до 2021. године. Не постоје ограничења ни у погледу рока за саму реализацију путовања. Дакле, апликанти сами бирају датум када ће реализовати студијско путовање. Ипак, наша је препорука да то буде најмање четири месеца након аплицирања са обзиром на то да је потребно време да се спроведе процедура избора кандидата.
Што се тиче начина пријаве – врло је једноставна. Правилник конкурса и апликациони формулар се налазе на сајту Фондације Нови Сад 2021, www.novisad2021.rs. Потребно је само да постоји квалитетна идеја за пројекат у области културе, као и сазнање о потенцијалним партнерима за реализацију пројекта у Јапану.

У ком року се апликанти обавештавају о избору и да ли ће јавност бити обавештена о именима изабраних кандидата?
Кандидати ће бити обавештени о првом кругу селекције у року од једног месеца од аплицирања. Успешни кандидати пролазе кроз још један круг селекције које спроводе партнери из ЕУ-Јапан Фест организације. О коначном избору ће бити обавештени у даљем року од две недеље. Фондације ће правовремено пружати сва обавештења о реализацији пројекта и именима изабраних кандидата путем сајта и друштвених мрежа, али и обавештења за јавност.

Да подсетимо, пројекат Кизуна се реализује у оквиру сектора за међународну сарадњу Фондације и део је стратешких мера усмерених као подстицању мобилности и интернационализације културне сцене нашег града.

Оставите одговор