Godišnja konferencija, Novi Sad na putu ka Evropskoj prestonici kulture 2021. godine

Objavljeno u kategoriji: Vesti

_AEP3215U četvrtak, 18. decembra, 2014. godine, održana je godišnja konfrencija Organizacionog odbora za realizaciju inicijative da se Novi Sad kandiduje za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine gde je predstavljen Nacrt strategije, novi vizuelni i brendovski identitet i prvi u nizu projekata za predstojeću godine. Na završnoj konferenciji obratili su se član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović, predsednik Organizacionog odbora Novi Sad 2021 dr Andrej Fajgelj, zamenik gradonačelnika Osijeka Vladimir Ham, direktor kompanije za urbani razvoj Pečuja Peter Merza i načelnik odeljenja za društvene delatnosti Bijeljine Slavko Bašić.

Na konferenciji je predstavljen Nacrt strategije Novi Sad 2021, a reč je o strateško-planerskom dokumentu koji su izradili članovi stručnog tima. Nacrt strategije predstavio je član tima Goran Tomka, koji je zajedno sa svojim kolegama radio na njegovoj izradi. Nakon toga, predstavljen je i novi brendovski, kao i vizuelni identitet, odnosno dizajn kandidature. Prateći dugogodišnju praksu dosadašnjih Evropskih prestonica kulture, autori vizuelnog identiteta najviše su potencirali značaj same godine kandidature. Na taj način se insistiralo na simboličkom značenju cifara godine kandidature, ali su se imali u vidu i pojedini simboli Novog Sada.

Namera Grada i Odbora u narednih godinu dana jeste da u ovaj projekat uključi stručnjake koji bi mogli da doprinesu „osvajanju“ ove titule.

– Ovaj projekat donosi mnogo toga našem gradu, pre svega nove investicije, bitnije i značajnije pozicioniranje grada na mapi kulturnih gradova Evrope i sveta. Ovo će biti prilika da se grad konačno rekonstruiše u kulturnom smislu, i da se obezbede jači i bolji uslovi za kulturu. Jače i intenzivnije koncipiranje i realizacija projekta za obogaćivanje i ojačavanje kulture je to jedini uslov za dobijanje ove prestižne titule – rekao je Vučenović najavivši da će se u 2015. i 2016. godini izgraditi nova muzička i baletska škole na Bulevaru cara Lazara, kao i koncertna dvorana koja mu nedostaje.

Da je ovaj projekat od izuzetne važnosti rekao je i predsednik organizacionog odbora, dr Andrej Fajgelj.
– Ovo je najveći kulturni projekat Evropske unije i verovatno najveći pojedinačni kulturni projekat na svetu. U ovom trenutku, mogu da garantujem da ćemo do kraja naredne godine imati pobedničku prijavu, međutim u toj odlučnoj godini to neće biti dovoljno. Potrebno je da dobijemo podršku medija, gradskih ustanova i preduzeća, potvrdu od potencijalnih donatora iz javnog i privatnog sektora, kao i iz Evropske unije – naglašava Fajgelj i dodaje da se napori mogu ostvariti jedino ujedinjenjem.

S obzirom na to da se Osijek kandiduje za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine zamenik gradonačelnika Osijeka Vladimir Ham, najavio je uspostavljanje saradnje između tog grada i Novog Sada, ne samo u okviru projekta Evropska prestonica kulture, nego i u okviru drugih projekata.
– Na putu do titule Evropska prestonica kulture jako je važno da se promene mnoge stvari. U smislu toga kako grad izgleda, kako živi i kako „misli“. To je i jedan od važnijih razloga zašto se Osijek kandidovao za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine. To smo učinili, kako bi od jednog zapostavljenog grada na istoku Hrvatske postali „prestonica“, jer smatramo da je našim građanima to potrebno kako bi shvatili koliko mnogo možemo uraditi ako se udružimo – rekao je Ham. Direktor kompanije za urbani razvoj Pečuja Peter Merza rekao je da je njihova kanidatura i za njih u početku izgledala kao nemoguća misija, ali je ispalo da to u svari nije. Kako je dodao, ovo je velika šansa da se Novi Sad postavi na mapu Evrope, jer i Pečuj ranije nije bio poznat, a sada jeste. Treba da se odlučimo šta želimo da prezentujemo Evropi, šta je poruka našeg grada, naše kulture, i života. Takođe, treba da odlučimo šta želimo da pokažemo Evropi, da li će to biti kulturni program ili program razvoja grada. Oni su mislili, kako je dodao Merza, da je to program razvoja. Prema njegovim rečima, aposlutno je siguran da će Novi Sad uspeti ako bude imao dobar brend, logo, identitet i jasnu poruku. Treba priremiti program koji će biti fokusiran i na kulturu i na razvoj grada, ali i na sam grad i građane. Ako dobijemo titulu, tada će nam biti dostupno još mnoštvo programa. Tom prilikom je ponudio i svoju i pomoć gradskih ustanova u Pečuju prilikom realizacije ovog projekta.

U prilogu se nalazi taksativni prikaz svih aktivnosti Odbora u 2014. godini, koje su preduzete sa ciljem dobijanja statusa Evropske prestonice kulture 2021. godine.

Ovde možete pročitati aktivnosti Organizacionog odbora.

Trackbacks/Pingbacks

  1.  Čestitam Novom Sadu, evropskoj prestonici kulture

Ostavite odgovor