Првих 365 дана Свиларе

Објављено у категорији: Вести

Прошле године стара фабрика свиле постала је културна станица, која је активирала локалну заједницу у најстаријем делу града – Алмашком крају и допринела културној сцени у граду нудећи могућност новог простора и разних садржаја. У среду, 23. октобра културна станица Свилара обележиће првих 365 дана рада.
Програм почиње у 18 часова отварањем изложбе „Свилом сновано време“ Удружења ткаља Новог Сада међу чијим артефактима ће се наћи и предмети на свили из старе новосадске фабрике Свиларе. То Удружење ткаља прво је удружење те врсте основано у Војводини 1995. године, а свој рад осавремениле су спајањем са стреет арт уметником из Француске, Владе Палибрка, у склопу пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.
Паралелно са отварањем изложбе, у 18 часова, биће организована Лампионска дечија поворка „Распричане улице“ када ће група ученика О.Ш. „Иван Гундулић“ и предшколаца вртића „Дреамланд“ кренути у кратку шетњу Алмашким крајем од школе, кроз улице Саве Вуковића, Лађарску, Земљане ћуприје, до Свиларе. Носиће ручно рађене лампе настале у оквиру заједничког пројекта О.Ш. „Иван Гундулић“ и Академије уметности које су осликане мотивима Алмашког краја, док ће предшколци бити костимирани.
У 18.30 сати биће организована и аукција „Орфелинова ћирилица на свили“. У питању је хуманитарна аукција на којој ће се продавати шест калиграфски ручно исписаних свилених марама са мотивима Орфелинове калиграфије, на чему је радило 12 ученика Јовине гимназије под менторством проф. др Јасмине Пивнички.
Отварање изложбе „Свилара у Новом Саду – генератор прве индустријске зоне“, ауторки Анице Драганић и Марије Силађи, биће у 19 часова. Изложба представља круну дугогодишњег научно-истраживачког рада ауторки посвећеног инудстријском наслеђу Војводине и Новог Сада. Изложбу прати и каталог који ће, по свему судећи бити једна од најреферентнијих публикација о овој теми, имајући у виду да обилује богатством до сада неприказане архивске грађе, фотографија, писаних докумената и нових чињеница о првој индустријској зони Новог Сада и старој Свилари.
Водич кроз Алмашки крај аутора проф. др Николе Грдинића биће представљен у 19.15 часова. Нови културни водич открива мноштво непознатих или мало познатих прича из културне историје Алмашког краја.
Посебно поглавље овог водича посвећено је старим називима улица Алмашког краја, што је део пројекта „Распричане улице“ на којем ради удружење „Алмашани“. Пројекат који се развијао у протекле четири године такође ће бити представљен на обележавању годину дана рада Свиларе.

Оставите одговор