Mobilnost radnika u kulturi: glumica Pozorišta mladih u Češkoj

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Slavica Vučetić, glumica novosadskog Pozorišta mladih u okviru projekta „Izvan zone komfora“ u poseti je Alfa teatru u Plzenju (Češka) u periodu od 01. do 07. oktobra. Ova razmena jedna je od 13 projekata stručnog usavršavanja u inostranstvu koji su podržani od strane Fondacije „Novi Sad 2021“ u okviru projekta „Izvan zone komfora“ čiji je cilj sufinansiranje mobilnosti kulturnih menadžera i radnika u kulturi i umetnosti u 2018. godini.

Slavica Vučetić diplomirala je glumu 2006. godine na studijama glume u klasi prof. Vide Ognjenović i prof. Ljuboslava Majere na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Nakon osnovnih studija završila je master studije na UNESKO Katedri za kulturnu politiku i menadžment u kulturi Univerziteta umetnosti u Beogradu. Stalni je član ansambla Pozorišta mladih od 2007. godine, a sarađivala i na predstavama Srpskog narodnog pozorišta, Brod teatra, SKC-a. Od 2010. do 2016. godine Slavica je bila član upravnog odbora Udruženja pozorišta za decu i mlade „ASSITEJ“ Srbija. Dobitnica je nagrada „Milena Sadžak” za najboljeg mladog glumca na Festivalu lutkarskih pozorišta Srbije u Zemunu 2005. godine; „Predrag Tomanović” za najboljeg diplomiranog studenta glume sa Akademije umetnosti u Novom Sadu u 2006. godini, a nosilac je nagrada na LUTFEST Sarajevu za više uloga u predstavi „Bajka o vitezu bez konja“ 2013. godine.

Alfa teatar je lutkarsko pozorište sa izuzetnom reputacijom među lutkarskim pozorištima u međunarodnim okvirima. U radu se koriste raznovrsnim lutkarskim tehnikama da bi se obratili publici različitih uzrasta. Kao glumici u pozorištu koje neguje lutkarsku scenu, boravak u Alfa teatru će pomoći našoj glumici da unapredi umetnički rad, nauči više o animaciji lutaka i lutkarskim predstavama namenjenim različitim ciljnim grupama. Alfa teatar je takođe potencijalni partner Pozorišta mladih na međunarodnim projektima, a kao aktivan učesnik projekta „Plzen – Evropska prestonica kulture 2015“ može poslužiti kao model za uključivanje Pozorišta mladih u projekte Fondacije.

Ciljevi projekta „Izvan zone komfora“, u okviru kojeg se ova razmena realizuje, su pospešivanje mobilnosti, unapređenje međunarodne kulturne saradnje i izgradnja institucionalnih i administrativnih kapaciteta u ustanovama kulture na teritoriji grada Novog Sada i opština Sremski Karlovci, Beočin i Irig. Ovo je prvi konkurs koji podstiče mobilnost kulturnih radnika, a koji se realizuje u Novom Sadu, i deo je šire strategije internacionalizacije kulturne scene koju sprovodi Fondacija „Novi Sad 2021“.

Ostavite odgovor