Мобилност радника у култури: глумица Позоришта младих у Чешкој

Објављено у категорији: Вести

Славица Вучетић, глумица новосадског Позоришта младих у оквиру пројекта „Изван зоне комфора“ у посети је Алфа театру у Плзењу (Чешка) у периоду од 01. до 07. октобра. Ова размена једна је од 13 пројеката стручног усавршавања у иностранству који су подржани од стране Фондације „Нови Сад 2021“ у оквиру пројекта „Изван зоне комфора“ чији је циљ суфинансирање мобилности културних менаџера и радника у култури и уметности у 2018. години.

Славица Вучетић дипломирала је глуму 2006. године на студијама глуме у класи проф. Виде Огњеновић и проф. Љубослава Мајере на Академији уметности у Новом Саду. Након основних студија завршила је мастер студије на УНЕСКО Катедри за културну политику и менаџмент у култури Универзитета уметности у Београду. Стални је члан ансамбла Позоришта младих од 2007. године, а сарађивала и на представама Српског народног позоришта, Брод театра, СКЦ-а. Од 2010. до 2016. године Славица је била члан управног одбора Удружења позоришта за децу и младе „ASSITEJ“ Србија. Добитница је награда „Милена Саџак” за најбољег младог глумца на Фестивалу луткарских позоришта Србије у Земуну 2005. године; „Предраг Томановић” за најбољег дипломираног студента глуме са Академије уметности у Новом Саду у 2006. години, а носилац је награда на LUTFEST Сарајеву за више улога у представи „Бајка о витезу без коња“ 2013. године.

Алфа театар је луткарско позориште са изузетном репутацијом међу луткарским позориштима у међународним оквирима. У раду се користе разноврсним луткарским техникама да би се обратили публици различитих узраста. Као глумици у позоришту које негује луткарску сцену, боравак у Алфа театру ће помоћи нашој глумици да унапреди уметнички рад, научи више о анимацији лутака и луткарским представама намењеним различитим циљним групама. Алфа театар је такође потенцијални партнер Позоришта младих на међународним пројектима, а као активан учесник пројекта „Плзен – Европска престоница културе 2015“ може послужити као модел за укључивање Позоришта младих у пројекте Фондације.

Циљеви пројекта „Изван зоне комфора“, у оквиру којег се ова размена реализује, су поспешивање мобилности, унапређење међународне културне сарадње и изградња институционалних и административних капацитета у установама културе на територији града Новог Сада и општина Сремски Карловци, Беочин и Ириг. Ово је први конкурс који подстиче мобилност културних радника, а који се реализује у Новом Саду, и део је шире стратегије интернационализације културне сцене коју спроводи Фондација „Нови Сад 2021“.

Оставите одговор