Завршено 15 километара Фрушкогорског пута у циљу доступније, видљивије и привлачније Фрушке горе

Објављено у категорији: Вести

У оквиру пројекта „Буђење Фрушке горе“, који Покрајинска влада реализује са Фондацијом „Нови Сад 2021 – Европска престоница кулуре“, са циљем да Фрушка гора буде доступнија, видљивија и привлачнија, реконструисано је 15 километара Фрушкогорског пута (Гребенски пут). Укупно је дуг 57 километара, а план је да преостала деоница, која пролази кроз Општину Беочин, Општину Бачка Паланка и Сремску Митровицу, буде завршена до 2021. године када ће Нови Сад са Зоном 021 бити Европска престоница културе.

Фрушка гора поседује богата природна и културна добра, а близина најзначајнијих српских дестинација дају могућност да се остваре и њени туристички потенцијали.

Европска престоница културе интензивно припрема програме за 2021. годину који ће такође укључити и три општине – Сремске Карловце, Ириг и Беочин те ће сви љубитељи природе и културе на леп, безбедан и квалитетан начин моћи да дођу и посете културне садржаје, уживајући у природи и културно историјској баштини. То је прилика да се ове општине приближе Новом Саду као носиоцу ове престижне титуле и да се први пут, кроз слоган „За нове мостове“ снажно повежу јавни и приватни сектор, невладине организације и верске заједнице.

Буђењем Фрушке горе, и реконструкцијом овог пута, велики број домаћих и страних туриста биће у прилици да уживају у њеним добрима, а нова публика која ће доћи, унеће живот у наше највредније нематеријално културно наслеђе.

У оквиру овог пројекта, недавно је отворена Михизова кућа у Иригу, која ће до 2021. бити једна од културних станица у зони 021, а планира се и оспособљавање „Брод театра“ за пловидбу, реконструкција и адаптација Завичајног музеја у Черевићу који ће такође живети као културна станица у Беочину, као и културна станица у Сремским Карловцима.

Оставите одговор