Završeno 15 kilometara Fruškogorskog puta u cilju dostupnije, vidljivije i privlačnije Fruške gore

Objavljeno u kategoriji: Vesti

U okviru projekta „Buđenje Fruške gore“, koji Pokrajinska vlada realizuje sa Fondacijom „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulure“, sa ciljem da Fruška gora bude dostupnija, vidljivija i privlačnija, rekonstruisano je 15 kilometara Fruškogorskog puta (Grebenski put). Ukupno je dug 57 kilometara, a plan je da preostala deonica, koja prolazi kroz Opštinu Beočin, Opštinu Bačka Palanka i Sremsku Mitrovicu, bude završena do 2021. godine kada će Novi Sad sa Zonom 021 biti Evropska prestonica kulture.

Fruška gora poseduje bogata prirodna i kulturna dobra, a blizina najznačajnijih srpskih destinacija daju mogućnost da se ostvare i njeni turistički potencijali.

Evropska prestonica kulture intenzivno priprema programe za 2021. godinu koji će takođe uključiti i tri opštine – Sremske Karlovce, Irig i Beočin te će svi ljubitelji prirode i kulture na lep, bezbedan i kvalitetan način moći da dođu i posete kulturne sadržaje, uživajući u prirodi i kulturno istorijskoj baštini. To je prilika da se ove opštine približe Novom Sadu kao nosiocu ove prestižne titule i da se prvi put, kroz slogan „Za nove mostove“ snažno povežu javni i privatni sektor, nevladine organizacije i verske zajednice.

Buđenjem Fruške gore, i rekonstrukcijom ovog puta, veliki broj domaćih i stranih turista biće u prilici da uživaju u njenim dobrima, a nova publika koja će doći, uneće život u naše najvrednije nematerijalno kulturno nasleđe.

U okviru ovog projekta, nedavno je otvorena Mihizova kuća u Irigu, koja će do 2021. biti jedna od kulturnih stanica u zoni 021, a planira se i osposobljavanje „Brod teatra“ za plovidbu, rekonstrukcija i adaptacija Zavičajnog muzeja u Čereviću koji će takođe živeti kao kulturna stanica u Beočinu, kao i kulturna stanica u Sremskim Karlovcima.

Ostavite odgovor