Фрушка гора усред центра града

Објављено у категорији: Вести

Novi Sad 2021 izlozba

 

Познато је да немају сви Новосађани у свом „коду“ да викендима оду на Фрушку гору и посете њена богатства, иако им је она близу да ближе не може бити, ту – преко моста. Мало се зна да је Фрушка гора прва проглашена за национални парк у СФР Југославији, да на њеним обронцима расту највише липе у Европи, да има 12 предивних језера…

У петак увече, 27.5.2016. године, у Католичкој порти, новосадски фотограф Драган Куруцић, Туристичка организација Новог Сада (ТОНС), Планинарско друштво „Нафташ“ и тим Европске престонице културе (Нови Сад 2021), својим суграђанима су приредили сјајан догађај. Отворена је изложба више од 40 фотографија Драгана Куруцића „Све боје Фрушке горе“ са предивним мотом Душка Радовића „Фрушка гора танка па дугачка, крај Дунава дрема као мачка“. Изложба ће бити отворена до 10. јуна.

,,Прошле године смо неколико месеци снимали по Фрушкој гори желећи да направимо материјал за мапу. Међутим, када смо схватили да смо фотографијама обухватили три годишња доба, одлучили смо да оне не смеју да заврше на неком хард диску само као документација. Прешао сам 2000 километара док сам фотографисао, и завршио пут са нешто више од 1200 корисних фотографија. Направили смо изложбу фотографија прошле године у Музеју Војводине. Након тога се родила сјајна идеја – да са изложбом изађемо на улицу и богатство Фрушке горе поделимо са широм публиком. Да на овај начин наше суграђане подсетимо на то поред какве природне лепоте живе. Посебно бих истакао сарадњу са Горданом Стојаковић из Туристичке организације Новог Сада, као и са директором Браниславом Кнежевићем, који су значајно допринели реализацији овог пројекта. Ретко када сам срео људе који толико раде за добробит своје организације. То је на мене оставило посебан утисак”, истакао је на отварању Драган Куруцић, аутор изложбе.

Dragan Kurucic autor

Драган Куруцић, аутор изложбе

Туристичка организација Новог Сада је приликом отварања изложбе изненадила Новосађане поделивши десетине туристичких карата Фрушке горе.

,,Радимо на промоцији Фрушке горе јер нам се у ТОНС-у понекад учини да туристи знају више о природним и културним богатствима Фрушке горе од самих Новосађана. Наш циљ је да приближимо и суграђанима и туристима благодети које имамо непосредно поред нас. Подржавамо кандидатуру нашег града за Европску престоницу културе, јер је то велика ствар не само за туризам и културу, већ и за сам град у било ком сегменту. Заиста се радо одазивамо свакој сарадњи са тимом Нови Сад 2021, јер ћемо заједничким снагама свакако постићи више”, рекао је Бранислав Кнежевић, директор ТОНС-а.

direktor TONS Branislav Knezevic (1)

Бранислав Кнежевић, директор ТОНС-а

Овом пројекту, који је део програма „Мост 1 – културно наслеђе и гостопримство“, придружили су се и Планинарско друштво „Нафташ“ и Планинарско друштво „Железничар“ из Новог Сада. Следећег петка, 3. јуна, Александар Дамјановић из Планинарског друштва „Железничар“, аутор неколико књига о Фрушкој гори, биће стручни водич кроз ову прелепу изложбу, а у недељу, 5. јуна у 8:30, ПД „Нафташ“ ће кренути на велику традиционалну шетњу по Фрушкој гори у којој могу да им се придруже сви заинтересовани.

,,Посетићемо планинарски дом „Орлово гнездо“, Краљеву столицу, Иришки венац (до споменика), па онда назад до Парагова”, најавио је планинарску шетњу Милан Марковић из ПД „Нафташ“.

Изложба „Све боје Фрушке горе“ не приказује само боје Фрушке горе, она подсећа Новосађане на природно и културно-историјско благо које имају са друге стране моста. Такође, представља пример реализације креативне идеје каква може да се постигне само када се људи и организације добре воље удруже у заједничом циљу.

Подсетимо, управо због оваквих програма, организациони тим Европске престонице културе је пре два дана упутио још један отворен позив свим суграђанима да се са својим креативним идејама придруже пројекту.

Оставите одговор