Фрушка гора се буди

Објављено у категорији: Вести

У прелепом амбијенту Капеле мира у Сремским Карловцима у среду 13. јуна одржана је конференција „Буђење Фрушке горе“. Председник Покрајинске владе, господин Игор Мировић представио је инфраструктурне пројекте које реализује Покрајинска влада на територији Фрушке горе, најстаријег Националног парка у Србији, док је директор Фондације Нови Сад 2021- Европска престоница културе, Немања Миленковић  говорио о културним програмима који су планирани да се реализују до 2021. године и током ње.

На конференцији којој су присуствовали представници Покрајинске владе, представници институција културе, председници општина Ириг, Сремски Карловци и Беочин, представници медија и многе личности из јавног живота као што су Неле Карајлић, Ненад Окановић, актери серијала Државни посао – Димитрије Бањац и Никола Шкорић, Југослав Крајнов и други представљени су планови за доступнију, видљивију и привлачнију Фрушку гору.

Како би Фрушка гора била доступнија, већ сада се ради на више од 20 инфраструктурних пројеката а неки од најзначајнијих су изградња путева, док ће акценат бити и на изградњи међународног инфраструктурног коридора железничке пруге Београд – Суботица – државна граница – Келебија, реконструкцији фрушкогорског пута укупне дужине 57 км, изградњи спортско-туристичког центра „Летенка“, изградњи пешачко-бициклистичке стазе Беочин – Сремска Каменица – Петроварадин, као и на изградњи пристаништа у Баноштору.

Истакавши да је Фрушка гора за АП Војводину много више од географског топонима, председник Покрајинске владе Игор  Мировић, изјавио је овом приликом да је један од стратешких  циљева  владе, на чијем је челу,  улагање у обнову  и развој Фрушке горе: „Важна културна упоришта која овде трају вековима, као и сви они који су ту културу  стварали деценијама уназад, попут  Бранка Радичевића, Јована Грчића Миленка и многих других, заслужују да нашу заједничку будућност и будућност Фрушке горе темељимо на вредностима које су нам оставили“, изјавио је председник Мировић.

Значај Фрушке горе огледа се и  кроз постојање  средњовековних  православних манастира, али и Сремских Карловаца и Ирига као центара српске духовности и културе, стога ће у фокусу  Покрајинске владе бити и очување  и оживљавање тих вечних сведока наше историје, додао је.

Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ ће на Фрушкој гори реализовати више од 30 културних пројеката у које ће бити укључено 11 институција културе, преко 300 културних радника и више од 40 невладиних организација.

Немања Миленковић, директор Фондације „Нови Сад“ истакао је важност буђења Фрушке горе: „Потенцијали Фрушке горе су пре свега географски. Заборављамо да се Фрушка гора налази у средишту и близини најзначајнијих српских туристичких дестинација – Новог Сада и Београда. Верујемо да је пројекат Европска престоница културе идеална прилика да покренемо још један нов потенцијал а то је онај друштвени. Подсетићу, поред Новог Сада у пројекат ЕПК су укључене још три фрушкогорске општине – Сремски Карловци, Ириг и Беочин. То је прилика да приближимо ове општине Новом Саду као носиоцима титуле и да први пут, кроз слоган „За нове мостове“ снажно повежемо јавни и приватни сектор, невладине организације и верске заједнице. Управо то симболично чинимо овде, на месту где разлике не постоје. Где су сви подједнако важни. Важни како би Фрушка гора постала доступнија, видљивија и привлачнија.“

Књижевница, Вида Огњеновић се својим фестивалом „Нови Тврђава театар“ већ прикључила буђењу Фрушке горе. Она је на конференцији истакла да ће предстојећи, пети по реду, фестивал „Нови тврђава театар“ бити посвећен идеји буђења Фрушке горе, рекавши такође да се нада да ће Фрушка гора постати престоница културе на отвореном.

Конференцију је водила глумица и водитељка Кристина Раденковић која је са присутнима поделила и своје импресије о Фрушкој гори за коју је посебно везана.

Наш чувени музичар, Неле Карајлић, иначе чест посетилац Фрушке горе, рекао је да је култура најјаче оружје подржавајући иницијативу буђења и културне обнове Фрушке горе, док је глумац Ненад Окановић истакао да веома често налази мир у фрушкогорским манастирима и да се нада да ће чешће слободно време проводити са пријатељима на овим просторима.

Ускоро више информација на www.probuditefruskugoru.rs.

 

Оставите одговор