Forum „Šta nas definiše – spaja nas” u Novom Sadu

Objavljeno u kategoriji: Vesti

U četvrtak je u Novom Sadu, predsednik Organizacionog odbora projekta Novi Sad 2021, Nemanja Milenković, svečano otvorio forum pod imenom „What Defines Us – What Unites Us”, seriju razgovora sa stejkholderima, predstavnicima akademskih i diplomatskih krugova, kao i sa predstavnicima građanskog sektora. Forum, organizovan od strane Konrad Adenauer Fondacije, Evropskog pokreta u Srbiji i časopisa „Diplomacy&Commerce”, održan je uz podršku Grada Novog Sada, a u fokusu je bila evropska integracija Zapadnog Balkana, u svetlu savremenih izazova, kao što su Bregzit, predsednički izbori u SAD, kao i Arapsko proleće.

what-defines-us-1

Nakon obraćanja Direktora fondacije Konrad Adenauer, Norberta Bekman-Dierkesa (Norbert Beckmann-Dierkes) i generalnog sekretara Evropskog pokreta u Srbiji, Aleksandra Simurdića, skupu se obratio Goran Svilanović, generalni sekretar Saveta za Regionalnu saradnju, koji je još jednom podvukao važnost projekta Novi Sad 2021.

Prvi panel bavio se temom Bregzita i na koji način ovaj izazov može da utiče na budućnost Evropske unije, a govorili su: Marina Jovićević, šef sektora za Evropsku uniju Ministarstva spoljnih poslova Rerpublike Srbije, Goran Svilanović, generalni sekretar Saveta za Regionalnu saradnju, Jože Mencinger, profesor slovenačkog Ekonomskog instituta, Oskar Benedikt, zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji, Dejan Jović, profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Zagrebu; Stiven Blokmans, profesor Centra za evropske studije (Centre for European Policy Studies – CEPS) , profesorka Rumyana Kolarova, šefica departmana za političke nauke bugarskog univerziteta St. Kliment Ohridski, Arjan Dyrmishi, šef odseka za Evropske i studije bezbednosti na Institutu za demokratiju i medijaciju u Tirani, kao i Tomas Žornacuk, šef centralnoevropskog programa na Poljskom institutu za međunarodne odnose (PISM). Panel su moderirali Ljubica Gojgić i Borislav Papić.

Predsednik organizacionog odbora Novi Sad 2021, Nemanja Milenković

 

Drugi panel bavio se temom uticaja predsedničkih izbora u SAD na evropsku politiku, a učestvovali su Amb. Istvan Gyarmati, Predsednik Međunarodnog centra za demokratsku tranziciju, Vuk Jeremić, Jože Mencinger, Profesor Ekonomskog instituta u Ljubljani, Selmo Cikotić, Dekan Američkog univerziteta u BiH, Dragan Štavljanin iz Radija Slobodna Evropa, Dejan Jović, profesor Fakulteta političkih nauka u Zagrebu, Bojan Brkić, novinar RTS, kao i Zoltan Pogatsa (Zoltán Pogátsa), predavač na mađarskom Univerzitetu za zapadne studije. Panel su moderirali Ljubica Gojgić i Gorislav Papić.

Treći panel, koji se bavio događajima na Istoku, otvorila je NJ.E. Kristine Moro, Ambasadorka Francuske u Srbiji, dok su u razgovorima učestvovali Amb. Istvan Gyarmati, Predsednik Međunarodnog centra za demokratsku tranziciju, Amb. Mihajlo Brkić, bivši Ambasador Republike Srbije u Kuvajtu, Selmo Cikotić, Dekan Američkog univerziteta u BiH, Dragan Štavljanin iz Radija Slobodna Evropa, Tuba Eldem, profesor na Departmanu za političke nauke i međunarodne odnose Univerziteta ,,Yeni Yuzyil“ u Turskoj i Rumyana Kolarova, šefica departmana za političke nauke bugarskog univerziteta St. Kliment Ohridski.

Ostavite odgovor