Форум „Шта нас дефинише – спаја нас” у Новом Саду

Објављено у категорији: Вести

У четвртак је у Новом Саду, председник Организационог одбора пројекта Нови Сад 2021, Немања Миленковић, свечано отворио форум под именом „What Defines Us – What Unites Us”, серију разговора са стејкхолдерима, представницима академских и дипломатских кругова, као и са представницима грађанског сектора. Форум, организован од стране Конрад Аденауер Фондације, Европског покрета у Србији и часописа „Diplomacy&Commerce”, одржан је уз подршку Града Новог Сада, а у фокусу је била европска интеграција Западног Балкана, у светлу савремених изазова, као што су Брегзит, председнички избори у САД, као и Арапско пролеће.

what-defines-us-1

Након обраћања Директора фондације Конрад Аденауер, Норберта Бекман-Диеркеса (Norbert Beckmann-Dierkes) и генералног секретара Европског покрета у Србији, Александра Симурдића, скупу се обратио Горан Свилановић, генерални секретар Савета за Регионалну сарадњу, који је још једном подвукао важност пројекта Нови Сад 2021.

Први панел бавио се темом Брегзита и на који начин овај изазов може да утиче на будућност Европске уније, а говорили су: Марина Јовићевић, шеф сектора за Европску унију Министарства спољних послова Рерпублике Србије, Горан Свилановић, генерални секретар Савета за Регионалну сарадњу, Јоже Менцингер, професор словеначког Економског института, Оскар Бенедикт, заменик шефа Делегације ЕУ у Србији, Дејан Јовић, професор Факултета политичких наука Универзитета у Загребу; Стивен Блокманс, професор Центра за европске студије (Centre for European Policy Studies – CEPS) , професорка Румyана Коларова, шефица департмана за политичке науке бугарског универзитета Ст. Климент Охридски, Арјан Дyрмисхи, шеф одсека за Европске и студије безбедности на Институту за демократију и медијацију у Тирани, као и Томас Жорнацук, шеф централноевропског програма на Пољском институту за међународне односе (ПИСМ). Панел су модерирали Љубица Гојгић и Борислав Папић.

Председник организационог одбора Нови Сад 2021, Немања Миленковић

 

Други панел бавио се темом утицаја председничких избора у САД на европску политику, а учествовали су Амб. Истван Гyармати, Председник Међународног центра за демократску транзицију, Вук Јеремић, Јоже Менцингер, Професор Економског института у Љубљани, Селмо Цикотић, Декан Америчког универзитета у БиХ, Драган Штављанин из Радија Слободна Европа, Дејан Јовић, професор Факултета политичких наука у Загребу, Бојан Бркић, новинар РТС, као и Золтан Погатса (Zoltán Pogátsa), предавач на мађарском Универзитету за западне студије. Панел су модерирали Љубица Гојгић и Горислав Папић.

Трећи панел, који се бавио догађајима на Истоку, отворила је Њ.Е. Кристине Моро, Амбасадорка Француске у Србији, док су у разговорима учествовали Амб. Истван Гyармати, Председник Међународног центра за демократску транзицију, Амб. Михајло Бркић, бивши Амбасадор Републике Србије у Кувајту, Селмо Цикотић, Декан Америчког универзитета у БиХ, Драган Штављанин из Радија Слободна Европа, Туба Елдем, професор на Департману за политичке науке и међународне односе Универзитета ,,Yeni Yuzyil“ у Турској и Румyана Коларова, шефица департмана за политичке науке бугарског универзитета Ст. Климент Охридски.

Оставите одговор