Будућност Европе: Форум „Креативна Европа“ 16. и 17. маја у Свилари

Објављено у категорији: Вести

Форум „Креативна Европа“ чији је циљ изучавање и презентација нових метода међународне културне сарадње, биће одржан 16. и 17. маја у културној станици Свилара. Програм Европске комисије за подршку сектору културе и аудиовизуелним делатностима реализује се у склопу платформе „Будућност Европе“ пројекта „Нови Сад 2021“ у сарадњи са Деском „Креативна Европа“.
Уколико желите да присуствујете Форуму, пријавите се до 13. маја путем сајта Форум „Креативна Европа“.

Форум „Креативна Европа“ под називом „Релације: моћ културне сарадње“ биће огранизован први пут у Новом Саду, а питање којим се овогодишњи Форум бави је: на који начин пројекти и модели организовања у култури могу да подстичу сарадњу, борећи се против мржње, стереотипа и различитих облика друштвене неједнакости. С идејом неопходности јачања сарадње и повезивања, Форум је организован кроз партнерства у три града, у Новом Саду, Нишу и Београду и подразумева хоризонталне начине учења, размене, укључивања и повезивања домаћих и иностраних професионалаца.

Програм Форума организован је у три блока: Критичко мишљење и медијска писменост, Партиципативно управљање у култури, Хоризонтално знање.
У времену преиспитивања модела будућег друштвеног функционисања нашег континента, препозната је неопходност даљег развијања демократких управљачких принципа, јачања аутономије доносилаца одлука у култури, као и капацитета за критичко мишљење и деловање.
Програм под називом „Хоризонтално знање“ чиниће тренинзи домаћих и иностраних професионалаца у култури у областима релевантним за програм „Креативна Европа“ (развој публике, нове технологије у култури, културни туризам итд.), као и „peer-to-peer“-отворена платформа за размену знања и вештина међу професионалцима у култури. Овај сегмент програма биће организован на основу позива професионалцима да предложе своје тренинге, радионице, програме.

У сва три града биће организоване презентације успешних пројеката програма „Креативна Европа“ из 2018. године, обуке за конкурисање на програм „Креативна Европа“, консултације о пројекнтим идејама, презентације различитих извора финансирања у култури и уметнички програми. У оквиру пратећег програма биће организовано формирање библиотеке електронских издања – публикације које се баве темом културне сарадње, а чији су издавачи домаће организације у култури. Будући да Нови Сад 2019. године носи титулу Омладинске престонице Европе, посебан део програма биће посвећен преносу знања и вештина млади-за-младе.
Платформа „Будућност Европе“, обухватиће и изложбе, фестивале, концерте, позоришне представе и бројне друге активности. У фокусу су деца и млади, који ће имати прилике да пронађу културне садржаје сходно својим интересовањима, али и да се укључе у креирање нових, другачијих културних садржаја, да уче о европским вредностима и покажу на који начин могу да допринесу културној слици града.

У „Будућност Европе“ укључено је више од 40 домаћих и страних организација и културних установа. Програми ће трајати до 7. јуна, а детаљне информације можете пронаћи на следећем линку.

Оставите одговор