Formiran Umetnički savet kandidature Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021.

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Organizacioni odbor EPK Novi Sad 2021 imenovao je članove Umetničkog saveta kao važnog segmenta kandidature Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. Sastavljen od eminentnih stručnjaka iz različitih oblasti kulturnog i društvenog života, cilj ovog tela je da pruži stručnu pomoć na izradi umetničkog koncepta i strategije kandidature Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine.

,,Nasuprot ustaljenoj praksi pojedinih prestonica kulture o izboru pojedinca kao umetničkog direktora projekta, Organizacioni odbor se opredelio za kolektivno telo. Verujem da se time pored kvaliteta i participativnosti kroz učešće istaknutih pojedinaca, kao i institucija i organizacija koje predstavljaju, obezbeđuje pluralizam mišljenja, što će za posledicu imati sveobuhvatniji i raznovrsniji pristup kandidaturi”, istakao je Nemanja Milenković, predsednik Organizacionog odbora EPK Novi Sad 2021.

U Umetnički savet su izabrani članovi na osnovu nekoliko kriterijuma. Pored neospornog ličnog doprinosa razvoju kulture grada Novog Sada, kao i institucija i organizacija koje predstvaljaju, članovi su birani i na osnovu njihove stručnosti u različitim segmentima kulturnog života Grada. Pored toga, uz rodnu i starosnu ravnopravnost, jednu od presudnih uloga u izboru članova Umetničkog saveta imale su i dostupnost i spremnost izabranih članova da se posvete projektu na najproduktivniji i najefektniji mogući način u zadatom vremenskom periodu za izradu aplikacionog dokumenta.

Umetnički savet čine: Rita Kinka, pijanistkinja, predstavnica Akademije umetnosti u Novom Sadu, koja je nastupala u skoro svim evropskim zemljama uz podršku fondacije ,,Nagrada za ženu Evrope”; Dubravka Lazić, doktorirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu (2013) iz uže naučne oblasti Filmologija, a trenutno redovni profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu; Tijana Palkovljević, upravnica Galerije Matice srpske, autorka doktorske disertacije na temu ,,Slika kulturnog identiteta posredstvom prezentacije umetničkih dela”; Vesna Kaćanski, urednica muzičke redakcije Kulturnog centra Novog Sada i urednica i izvršni producent Novosadskog džez festivala; Vladimir Kopicl, književni, filmski i pozorišni kritičar, čiji radovi su uključeni u nekoliko evropskih i svetskih antologija i zbornika; Valentin Vencel, glumac i direktor Novosadskog pozorišta „Ujvidek“, deo stručnog tima koji je pripremao kandidaturu Egera za Evropsku prestonicu kulture; Dušan Kovačević, osnivač i direktor „EXIT“ festivala, najmlađi dobitnik Februarske nagrade grada Novog Sada, kao i Zdravko Vulin, direktor i glavni urednik Studentskog kulturnog centra.

Početak rada Umetničkog saveta je zakazan za sredinu maja, a ukoliko se tokom izrade aplikacije za to pokaže potreba, postoji mogućnosti proširenja sastava u narednom periodu.

Ostavite odgovor