Формиран Уметнички савет кандидатуре Новог Сада за Европску престоницу културе 2021.

Објављено у категорији: Вести

Организациони одбор ЕПК Нови Сад 2021 именовао је чланове Уметничког савета као важног сегмента кандидатуре Новог Сада за Европску престоницу културе 2021. Састављен од еминентних стручњака из различитих области културног и друштвеног живота, циљ овог тела је да пружи стручну помоћ на изради уметничког концепта и стратегије кандидатуре Новог Сада за Европску престоницу културе 2021. године.

,,Насупрот устаљеној пракси појединих престоница културе о избору појединца као уметничког директора пројекта, Организациони одбор се определио за колективно тело. Верујем да се тиме поред квалитета и партиципативности кроз учешће истакнутих појединаца, као и институција и организација које представљају, обезбеђује плурализам мишљења, што ће за последицу имати свеобухватнији и разноврснији приступ кандидатури”, истакао је Немања Миленковић, председник Организационог одбора ЕПК Нови Сад 2021.

У Уметнички савет су изабрани чланови на основу неколико критеријума. Поред неоспорног личног доприноса развоју културе града Новог Сада, као и институција и организација које предстваљају, чланови су бирани и на основу њихове стручности у различитим сегментима културног живота Града. Поред тога, уз родну и старосну равноправност, једну од пресудних улога у избору чланова Уметничког савета имале су и доступност и спремност изабраних чланова да се посвете пројекту на најпродуктивнији и најефектнији могући начин у задатом временском периоду за израду апликационог документа.

Уметнички савет чине: Рита Кинка, пијанисткиња, представница Академије уметности у Новом Саду, која је наступала у скоро свим европским земљама уз подршку фондације ,,Награда за жену Европе”; Дубравка Лазић, докторирала на Академији уметности у Новом Саду (2013) из уже научне области Филмологија, а тренутно редовни професор на Академији уметности у Новом Саду; Тијана Палковљевић, управница Галерије Матице српске, ауторка докторске дисертације на тему ,,Слика културног идентитета посредством презентације уметничких дела”; Весна Каћански, уредница музичке редакције Културног центра Новог Сада и уредница и извршни продуцент Новосадског џез фестивала; Владимир Копицл, књижевни, филмски и позоришни критичар, чији радови су укључени у неколико европских и светских антологија и зборника; Валентин Венцел, глумац и директор Новосадског позоришта „Ујвидек“, део стручног тима који је припремао кандидатуру Егера за Европску престоницу културе; Душан Ковачевић, оснивач и директор „EXIT“ фестивала, најмлађи добитник Фебруарске награде града Новог Сада, као и Здравко Вулин, директор и главни уредник Студентског културног центра.

Почетак рада Уметничког савета је заказан за средину маја, а уколико се током израде апликације за то покаже потреба, постоји могућности проширења састава у наредном периоду.

Оставите одговор