Sonja Jankov prva novosadska umetnica na rezidencijalnom projektu

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Mešovita komisija predstavnika projekata Novi Sad 2021 i Vroclav 2016 danas je konsenzusom donela odluku da se na rezidencijalni projekat u Vroclav uputi novosadska umetnica i kustos – Sonja Jankov.
Sonja će boraviti na četvoronedeljnoj rezidenciji u Vroclavu, Evropskoj prestonici kulture za 2016. godinu. Ona će predstavljati novosadsku kulturno-umetničku scenu i projekat Novi Sad 2021 i zajedno stvarati sa lokalnim umetnicima. Njen rad biće usmeren ka umetničkom istraživanju jedne vroclavske četvrti, poznatoj po razvijenoj kulturnoj i aktivističkoj sceni. Program posete se realizuje u periodu od 14. juna do 12. jula u okviru rezidencijalnog programa  Plants A.i.R. – Novi Sad 2021, a u saradnji sa A.i.R. WRO – Vroclav 2016. Organizatori rezidencije snose sve troškove putovanja i realizacije programa u Vroclavu.
Sonja Jankov (1985) je samostalni umetnik i kustos sa položenim državnim ispitom za kustosa iz 2015. U svojoj praksi koristi se umetničkim medijima (in-situ i/ili site-specific instalacije, fotografije, skice) koliko i teorijskim pisanjem da bi prikazala rezultate istraživanja. Autor je izložbi i projekata GIF i gradovi, Post-arhiva savremene umetnosti, SPENS i socijalističke sportske dvorane danas, GIF i javni urbani prostori. Izlagala je na 17. Bijenalu mladih umetnika u Milanu (2015), deo je projekta Future Architecture Platform, i autor je brojnih tekstova za izložbene kataloge, akadamskih radova i prikaza, kao i likovnih kritika. Živi i radi u Novom Sadu.
Fondacija Novi Sad 2021 se zahvaljuje svim umetnicima koji su se prijavili na konkurs i poziva ih da prate nove pozive za rezidencijalne programe koji će biti otvoreni uskoro i da se aktivno prijavljuju.
Podsetimo, Plants A.i.R. program je jedan od strateških mera Fondacije koji je usmeren ka internacionalizaciji kulturne scene. To je programu koji će bi trebalo da podigne kapacitete lokalnih umentika kroz razmenu znanja i iskustava sa kolegama iz više od 20 zemalja Evrope i sveta. Osnovna ideja ovog programa je da kroz saradnju sa evropskim nezavisnim organizacijama omogući kulturnu razmenu, odnosno da naši umetnici dobiju priliku da borave u drugim gradovima i sa tamošnjim kolegama rade na zajedničkim projektima, kao i da inostrani umetnici budu gosti novosadskim umetnicima. Inače, ova razmena prestavlja početak programa Plants A.i.R. koji će Fondacija Novi Sad 2021 realizovati u kontinuitetu do 2021. godine.

Ostavite odgovor