Соња Јанков прва новосадска уметница на резиденцијалном пројекту

Објављено у категорији: Вести

Мешовита комисија представника пројеката Нови Сад 2021 и Вроцлав 2016 данас је консензусом донела одлуку да се на резиденцијални пројекат у Вроцлав упути новосадска уметница и кустос – Соња Јанков.
Соња ће боравити на четворонедељној резиденцији у Вроцлаву, Европској престоници културе за 2016. годину. Она ће представљати новосадску културно-уметничку сцену и пројекат Нови Сад 2021 и заједно стварати са локалним уметницима. Њен рад биће усмерен ка уметничком истраживању једне вроцлавске четврти, познатој по развијеној културној и активистичкој сцени. Програм посете се реализује у периоду од 14. јуна до 12. јула у оквиру резиденцијалног програма  Plants A.i.R. – Нови Сад 2021, а у сарадњи са A.i.R. WRO – Вроцлав 2016. Организатори резиденције сносе све трошкове путовања и реализације програма у Вроцлаву.
Соња Јанков (1985) је самостални уметник и кустос са положеним државним испитом за кустоса из 2015. У својој пракси користи се уметничким медијима (in-situ и/или site-specific инсталације, фотографије, скице) колико и теоријским писањем да би приказала резултате истраживања. Аутор је изложби и пројеката ГИФ и градови, Пост-архива савремене уметности, СПЕНС и социјалистичке спортске дворане данас, ГИФ и јавни урбани простори. Излагала је на 17. Бијеналу младих уметника у Милану (2015), део је пројекта Future Architecture Platform, и аутор је бројних текстова за изложбене каталоге, акадамских радова и приказа, као и ликовних критика. Живи и ради у Новом Саду.
Фондација Нови Сад 2021 се захваљује свим уметницима који су се пријавили на конкурс и позива их да прате нове позиве за резиденцијалне програме који ће бити отворени ускоро и да се активно пријављују.
Подсетимо, Plants A.i.R. програм је један од стратешких мера Фондације који је усмерен ка интернационализацији културне сцене. То је програму који ће би требало да подигне капацитете локалних ументика кроз размену знања и искустава са колегама из више од 20 земаља Европе и света. Основна идеја овог програма је да кроз сарадњу са европским независним организацијама омогући културну размену, односно да наши уметници добију прилику да бораве у другим градовима и са тамошњим колегама раде на заједничким пројектима, као и да инострани уметници буду гости новосадским уметницима. Иначе, ова размена преставља почетак програма Plants A.i.R. који ће Фондација Нови Сад 2021 реализовати у континуитету до 2021. године.

Оставите одговор