Fondacija „Novi Sad 2021“ postala partner internacionalnog projekta „2020 Troubadours“

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Međunarodni projekat „2020 Troubadours“ je projekat Kreativne Evrope „o žanru world music i istoriji Evrope“ koji realizuju četiri kulturne organizacije iz Belgije (Via Lactea), Francuske (Flonflons), Srbije (Etnofest) i Mađarske (Mediawave), u saradnji sa dve pridružene organizacije: Fondacijom „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ i Centrom za kulturni menadžment iz ukrajinskog Lviva.

Osnovni cilj projekta jeste da poboljša transnacionalnu mobilnost „world music“ izvođača, da promoviše „world music“ kao specifičan muzički poli-žanr koji doprinosi razvoju interkulturnog dijaloga, da pokrene dijalog između umetnika i publike o krizi identiteta u Evropi, te da ukaže na istorijsku povezanost današnjih putujućih umetnika sa srednjovekovnim trubadurima.

Aktivnosti projekta će obuhvatiti rad više od 20 umetnika, koji će kroz radionice i koncertne aktivnosti dobiti mogućnost da sarađuju i putuju širom Evrope, te da kroz posebno pripremljen mentorski program budu osposobljeni za samostalan nastup na muzičkom tržištu.

Projektne aktivnosti koje će posebno skrenuti pažnju javnosti su organizovana putovanja vozovima pod nazivom „Trouba Train Trips ”, tokom kojih će muzčki karavan posetiti više evropskih gradova, otvarajući direktan dijalog između umetnika i publike o krizi identiteta sa kojim se Evropa danas susreće.

Projekat „2020 Troubadours“ želi da pokaže mogućnosti evropske muzike u svetu kako bi se ljudi okupili, podstakli kulturni dijalog i pokazali da je evropska kulturna saradnja dobar način za suzbijanje diskriminacije i lečenje posleratnih trauma.

Ostavite odgovor