Фондација „Нови Сад 2021“ постала партнер интернационалног пројекта „2020 Troubadours“

Објављено у категорији: Вести

Међународни пројекат „2020 Troubadours“ је пројекат Креативне Европе „о жанру world music и историји Европе“ који реализују четири културне организације из Белгије (Via Lactea), Француске (Flonflons), Србије (Етнофест) и Мађарске (Mediawave), у сарадњи са две придружене организације: Фондацијом „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ и Центром за културни менаџмент из украјинског Лвива.

Основни циљ пројекта јесте да побољша транснационалну мобилност „world music“ извођача, да промовише „world music“ као специфичан музички поли-жанр који доприноси развоју интеркултурног дијалога, да покрене дијалог између уметника и публике о кризи идентитета у Европи, те да укаже на историјску повезаност данашњих путујућих уметника са средњовековним трубадурима.

Активности пројекта ће обухватити рад више од 20 уметника, који ће кроз радионице и концертне активности добити могућност да сарађују и путују широм Европе, те да кроз посебно припремљен менторски програм буду оспособљени за самосталан наступ на музичком тржишту.

Пројектне активности које ће посебно скренути пажњу јавности су организована путовања возовима под називом „Trouba Train Trips ”, током којих ће музчки караван посетити више европских градова, отварајући директан дијалог између уметника и публике о кризи идентитета са којим се Европа данас сусреће.

Пројекат „2020 Troubadours“ жели да покаже могућности европске музике у свету како би се људи окупили, подстакли културни дијалог и показали да је европска културна сарадња добар начин за сузбијање дискриминације и лечење послератних траума.

Оставите одговор