Floating divan- info dan Fondacije Novi Sad 2021 za podizanje kapaciteta kulturnih ustanova

Објављено у категорији: Вести

 

Sektor za međunarodnu saradnju Fondacije „Novi Sad 2021- Evropska prestonica kulture“, 18. oktobra 2017. u Kulturnom centru Novog Sada, organizovao je info dan “Floating divan“ predstavivši tom prilikom  međunarodne pozive za finansiranje projekata iz kulture, sa osvrtom na primere dobre prakse u Evropi i saradnju u Dunavskom regionu.

Uvodnu reč dao je Vuk Radulović, rukovodilac sektora za međunarodnu saradnju Fondacije „Novi Sad 2021“ i predstavio je dosadašnje i planirane aktivnosti Fondacije usmerene ka internacionalizaciji lokalne kulturne scene. „Današnji „plutajući divan“ je izvrsna prilika da se predstave uspešni primeri iz prakse Dunavskog regiona i međunarodnih poziva za finansiranje kulturnih projekata. Ovo je samo još jedan mali korak ka podizanju kapaciteta Fondacije i našeg grada i postizanju zajedničkog cilja – da u u najboljem svetlu i ponosno ponesemo titulu centra evropske kulture 2021. godine.“ – rekao je Radulović.

Prisutni su mogli da čuju i osnovne informacije o otvorenom pozivu Kreativna Evropa i mogućnostima za finansiranje projekata u 2018. godini, od Mine Radmilović Pjevac iz Fonda „Evropski poslovi“ Vlade Vojvodine. Márton Méhes, menadžer u kulturi i Dubravka Lazić sa Akademije umetnosti u Novom Sadu predstavili su DTP INTERREG platformu za kulturne projekte objašnjavajući značaj kohezione politike i transnacionalne saradnje. Meheš je dalje naveo, da Novi Sad ima potencijal da postane centar za međunarodnu saradnju u kulturi ističući da će 2018. godina biti godina kulturnog nasleđa, što će ujedno biti i fokus Novog Sada kao Evropske prestonice kulture u toj godini.

Kao primer dobre prakse u Evropi, predavanje na temu “Koordinacija rada institucija kulture“ održao je Paul Gessl, direktor NÖKU Holdinga u Sentk Poltenu, Austrija, navodeći ključne segmente radne strukture i smernice za internu koordinaciju aktivnosti kulturnih instutucija .

Sophie Deuer, projekt menadžer „EuroVienna“, govorila je o izgradnji kapaciteta i projektnom menadžmentu u institucijama kulture i predstavila alate za pronalaženje mogućnosti finansiranja iz EU fondova zemalja Dunavskog regiona.

Primerima dobre prakse, upoznavanjem aktera u kulturi sa novim metodama i mogućnostima apliciranja za finansiranje projekata sredstvima iz fondova EU, Fondacija „Novi Sad 2021“ želi da pruži podršku svim zainteresovanim pojedincima i organizacijama u ostvarenju kulturnih i kreativnih ideja i doprinese podizanju kapaciteta ustanova kulture.

 

Оставите одговор