Festival NEO* – novi model za doživljaj klasične muzike

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Fondacija Novi Sad 2021 u saradnji sa Gradom Novim Sadom, Muzičkom omladinom, udruženjem Valmaro trio i Kulturnim centrom Novog Sada pokrenula je novi festival za ljubitelje klasične muzike NEO*. Neklasični festival klasične muzike (NEO*), održan u periodu od 29. avgusta do 1. septembra, okupio je više hiljada Novosađana, na različitim gradskim lokacijama: u Dunavskom parku, na Tribini mladih, u Katoličkoj porti i u Podgrađu.

Posetiocima su se predstavili mladi, talentovani muzičari, pobednici festivala Dunavska sonata; zatim pobednici takmičenja Anton Eberst Bogdan Bikički (klarinet) u pratnji Nataše Srdić Jan (klavir), više stručne saradnice na Akademiji umetnosti u Novom Sadu; grupa Fantastic boys – Andrej Balaž (violina), Miroslav Ilić (harmonika), Miloš Veselinović (gitara). Najviše posetilaca okupilo se drugog dana festivala, u Katoličkoj porti, kako bi ispratili koncert profesionalnog kamernog ansambla Akademije umetnosti u Novom Sadu Camerata Academica sa solistkinjom Irenom Josifoskom, koji su tom prilikom izvodili dela Vivaldija, Hajdna i Griga.

Inicijativa za pokretanje festivala klasične muzike započeta je prošle godine koncertom Stefana Milenkovića, dok je Novi Sad bio u procesu kandidature za Evropsku prestonicu kulture. Samo godinu dana kasnije, Novi Sad je nosilac ove prestižne titule, a koncert klasične muzike pretvoren je u četvorodnevni festival.

Dugoročni ciljevi NEO* festivala su možda i najznačajniji deo ovog projekta: edukacija i promocija mladih muzičara, stvaranje nove publike kroz popularizaciju klasične muzike, kao i smanjenje turističke sezonalnosti koncentrisane na početak letnjeg kvartala, kreiranjem novog festivalskog perioda krajem avgusta i početkom septembra meseca.

Izuzetna posećenost koncerata, kao i primetni porast interesovanja mlađe publike za iste, dovoljan su pokazatelj važnosti ovog i njemu sličnih projekata, čiju organizaciju Fondacija Novi Sad 2021 nastoji da podrži do 2021.godine.

 

Ostavite odgovor