Европски уметници од српског мермера праве скулптуру за Нови Сад

Објављено у категорији: Вести

Скулптура од чувеног аранђеловачког мермера, коју ће исклесати четири уметника из три различите Европске престонице културе, биће постављена у Новом Саду током програмске платформе „Калеидоскоп културе“ у септембру ове године. Повезујући локално, са националним и европским, Нови Сад се спрема за титулу Европске престонице културе 2021. године.

Четири уметника из Новог Сада, Ријеке и Темишвара, крајем јула у Аранђеловцу радиће на четири самостална и једом заједничком рељефу који ће бити изложен испред културне станице „Свилара“, обновљеног индустријског наслеђа, 200 година старе фабрике за бојење свиле у Новом Саду.

Потписивање споразумa о сарадњи између Фондације „Нови Сад 2021“ и Смотре уметности „Мермер и звуци“ из Аранђеловца утолико је важније јер је пројекат „Нови Сад – европска престоница културе“,  пројекат и од националног значаја.

„Наш симпозијум, који постоји већ више деценија овим ће бити модернизован, и учешћем у оваквом пројекту од националног значаја стављен у европске токове. Са друге стране, Аранђеловац је општина која има око стотину скулптура у јавном простору, те верујем да можемо бити добар партнер, јер смо, у том смислу, добар пример за многе градове у Србији“, рекла је директорка Смотре Катарина Перовић.

Постављање мермерне скулптуре испред Културне станице Свилара, симболично ће представљати постављање камена темељца за стварање новог културног кварта у једном од најстаријих делова Новог Сада, као увод у тему употребе и модернизације скулптура у јавном простору.

„Читава идеја Европске престонице културе за локалну заједницу какав је Нови Сад, али сад говоримо и о националним оквирима је управо то, дакле хајде да видимо где смо сада, да ли можемо боље, да ли имамо енергију и инспирацију да радимо боље, али мислим да то више није упитно и овим потписивањем споразума и то нам је, на неки начин и обавеза“, рекао је члан управног одбора Фондације „Нови Сад 2021“ Дарко Полић.

Уметници који ће радити на изради скулптуре су Лука Кулић и Данило Вуксановић из Новог Сада, Љубо де Карина из Ријеке и Мирчеа Крачова из Темишвара.

Оставите одговор