Evropski umetnici od srpskog mermera prave skulpturu za Novi Sad

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Skulptura od čuvenog aranđelovačkog mermera, koju će isklesati četiri umetnika iz tri različite Evropske prestonice kulture, biće postavljena u Novom Sadu tokom programske platforme „Kaleidoskop kulture“ u septembru ove godine. Povezujući lokalno, sa nacionalnim i evropskim, Novi Sad se sprema za titulu Evropske prestonice kulture 2021. godine.

Četiri umetnika iz Novog Sada, Rijeke i Temišvara, krajem jula u Aranđelovcu radiće na četiri samostalna i jedom zajedničkom reljefu koji će biti izložen ispred kulturne stanice „Svilara“, obnovljenog industrijskog nasleđa, 200 godina stare fabrike za bojenje svile u Novom Sadu.

Potpisivanje sporazuma o saradnji između Fondacije „Novi Sad 2021“ i Smotre umetnosti „Mermer i zvuci“ iz Aranđelovca utoliko je važnije jer je projekat „Novi Sad – evropska prestonica kulture“,  projekat i od nacionalnog značaja.

„Naš simpozijum, koji postoji već više decenija ovim će biti modernizovan, i učešćem u ovakvom projektu od nacionalnog značaja stavljen u evropske tokove. Sa druge strane, Aranđelovac je opština koja ima oko stotinu skulptura u javnom prostoru, te verujem da možemo biti dobar partner, jer smo, u tom smislu, dobar primer za mnoge gradove u Srbiji“, rekla je direktorka Smotre Katarina Perović.

Postavljanje mermerne skulpture ispred Kulturne stanice Svilara, simbolično će predstavljati postavljanje kamena temeljca za stvaranje novog kulturnog kvarta u jednom od najstarijih delova Novog Sada, kao uvod u temu upotrebe i modernizacije skulptura u javnom prostoru.

„Čitava ideja Evropske prestonice kulture za lokalnu zajednicu kakav je Novi Sad, ali sad govorimo i o nacionalnim okvirima je upravo to, dakle hajde da vidimo gde smo sada, da li možemo bolje, da li imamo energiju i inspiraciju da radimo bolje, ali mislim da to više nije upitno i ovim potpisivanjem sporazuma i to nam je, na neki način i obaveza“, rekao je član upravnog odbora Fondacije „Novi Sad 2021“ Darko Polić.

Umetnici koji će raditi na izradi skulpture su Luka Kulić i Danilo Vuksanović iz Novog Sada, Ljubo de Karina iz Rijeke i Mirčea Kračova iz Temišvara.

Ostavite odgovor