Европска престоница културе – искуства из Рура, Немачка

Објављено у категорији: Вести

У оквиру припрема кандидатуре Новог Сада за Европску престоницу културе, данас је одржан радни састанак делегације града Дортмунда и чланова Програмског савета, Организационог одбора и стручног тима за Европску престоницу културе 2021. године.

На радном састанку су присуствовали и члан Градског већа за културу Вања Вученовић, председник Програмског савета Момчило Бајац, као и чланови делегације из града Дортмунда, руководилац установа културе, Курт Ајхлер, директорка Бироа за културу, Клаудија Кокошка и референт за међународну сарадњу и пројекте у Бироу за културу, Буркхард Ринше. Поред њих, присуствовали су и остали чланови Програмског савета и Организационог одбора.

Имајући у виду да је Европска престоница културе 2010. године одржана у региону Рур, који обухвата и Дортмунд, овај састанак била је одлична прилика за разговор, али и размену искустава и идеја на тему Европске престонице културе. Члан Градског већа задужен за културу, Вања Вученовић на почетку радног састанка рекао је да су овакви састанци од изузетног значаја јер ће у великој мери помоћи у припреми кандидатуре града. Он је додао да ће сарадња са градом Дортмундом, која траје годинама уназад, бити проширена новим пројектима, који ће значајно помоћи да Нови Сад дође до престижне титуле.

У току радног састанка, представљени су резултати Одбора и Савета, планови, али и идеје које би се реализовале у наредном периоду. Осим тога, гости из Дортмунда, пренели су члановима савете и искуство које може бити од велике помоћи нашем граду за добијање ове престижне титуле. Надаље, чланови тима Рур 2010 пружили су снажну подршку настојањима града у припреми за Европску престоницу културе, а разговарало се и о могућим пројектима будуће сарадње на културним пројектима измедју два града побратима који би допринели освајању ове престижне титуле.

 

Оставите одговор