Европска престоница културе и улога мањинских медија у Војводини

Објављено у категорији: Вести

На позив организатора Регионалне конференције посвећене мањинским и локалним медијима – ЗАЈЕДНИЦЕ НОВОГ ВРЕМЕНА, учествовао је и програмски директор Нови Сад 2021, проф. др Момчило Бајац.

 

Као учесник панел доскусије на тему Феномен припадања заједници – колика је улога мањинских и локалних медија, М. Бајац је представио концепт пројекта Нови Сад 2021 – За нове мостове и указао на значај који ће овај пројекат имати за град и његове грађане. У једној мултинационалној средини као што је Нови Сад, управо богатство културне разноликости које ће кроз овај пројекат постати видљивије и присутније у свакодневном животу грађана, биће значајан интегративни фактор хомогенизације грађана који ће створити јак осећај припадања заједници – заједници културе.

програмски директор Нови Сад 2021, проф.др Момчило Бајац

Програмски директор Нови Сад 2021, проф. др Момчило Бајац

 

Стање пасивне мултикултуралности као чињенице у животу града, треба да преведемо у активну интеракцију, односно интеркултурну динамику, како између уметника тако и између различитих сектора.

У томе ће значајну улогу имати медији, а посебно медији на језицима националних мањина. Они ће добити шансу да кроз своју информативну, едукатривну и забавну функцију, на један креативан, интерактиван и савремен приступ, посредују у комуникацији између грађана, уметника и културних институција, али и да сами производе садржаје путем којих ће приближити језик, културу и обичаје националних мањиха у граду и целој Војводини.

Ово је била још једна прилика да програмски директор пројекта М. Бајац, кроз дискусију са учесницима скупа, новинарима и представницима медија, одговори на многа питања и помогне да се овај пројетак приближи грађанима Новог Сада, Војводине и целог региона.

Оставите одговор