Evropa za građane i građanke: predstavnici Fondacije „Novi Sad 2021“ na konferenciji u Plovdivu

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Predstavnici Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ proteklog vikenda boravili su u Plovdivu, u okviru regionalne konferencije „Citizens & Culture: Fuse. Transform. Revive!“ gde su imali priliku da predstave rad Fondacije kao i projekat „European Youth Engagement Network – EYE-Net“ koji se finansira iz programa „Evropa za građane i građanke“. Drugog dana konferencije, predstavnica Fondacije moderirala je sesiju „Transform“ čija tema je bila oživljavanje zaboravljenih i napuštenih urbanih prostora. Cilj ove radionice bio je da učesnici diskutuju, razmenjuju stavove i razmišljaju o bitnim istorijskim događajima, njihovom uticaju na lokalnu zajednicu i mostu koji spaja istorijsko nasleđe sa izazovima današnjice.
Na konferenciji, promovisana je saradnja Plovdiva kao Evropske prestonice kulture 2019. godine i Novog Sada kao Evropske prestonice kulture 2021. kao i sam program „Evropa za građane i građanke“.
Na dvodnevnom skupu u ovom bugarskom gradu, učesnici su imali priliku da se upoznaju sa uspešnim projektima u oblasti kulture u okviru ovog programa i razmene ideje za buduće projektne predloge zajedno sa potencijalnim partnerima iz Srbije i Bugarske.

Program „Evropa za građane i građanke“ ima za cilj da omogući da građani razumeju Evropsku uniju, njenu istoriju i različitosti, kao i da promoviše evropsko građanstvo i unapredi građansko i demokratsko učešće na nivou EU. Posebni prioriteti programa su podizanje svesti u pogledu sećanja, zajedničke istorije i vrednosti, kao i cilja Unije kojim se promovišu mir, njene vrednosti i dobrobit njenih naroda podsticanjem rasprava, promišljanja i razvoja mreža. Poseban akcenat se daje i podsticanju demokratskog i građanskog učešća na nivou Evropske unije, razvoju građanskog razumevanja postupka donošenja politika Unije i podsticanju mogućnosti društvenog i međukulturnog angažovanja i volontiranja na nivou Evropske unije.
Program „Evropa za građane i građanke“ je program Evropske unije u Srbiji koju organizuje Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije u saradnji sa Ministarstvom
kulture Republike Bugarske.

Ostavite odgovor