Европа за грађане и грађанке: представници Фондације „Нови Сад 2021“ на конференцији у Пловдиву

Објављено у категорији: Вести

Представници Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ протеклог викенда боравили су у Пловдиву, у оквиру регионалне конференције „Citizens & Culture: Fuse. Transform. Revive!“ где су имали прилику да представе рад Фондације као и пројекат „European Youth Engagement Network – EYE-Net“ који се финансира из програма „Европа за грађане и грађанке“. Другог дана конференције, представница Фондације модерирала је сесију „Transform“ чија тема је била оживљавање заборављених и напуштених урбаних простора. Циљ oве радионице био је да учесници дискутују, размењују ставове и размишљају о битним историјским догађајима, њиховом утицају на локалну заједницу и мосту који спаја историјско наслеђе са изазовима данашњице.
На конференцији, промовисана је сарадња Пловдива као Европске престонице културе 2019. године и Новог Сада као Европске престонице културе 2021. као и сам програм „Европа за грађане и грађанке“.
На дводневном скупу у овом бугарском граду, учесници су имали прилику да се упознају са успешним пројектима у области културе у оквиру овог програма и размене идеје за будуће пројектне предлоге заједно са потенцијалним партнерима из Србије и Бугарске.

Програм „Европа за грађане и грађанке“ има за циљ да омогући да грађани разумеју Европску унију, њену историју и различитости, као и да промовише европско грађанство и унапреди грађанско и демократско учешће на нивоу ЕУ. Посебни приоритети програма су подизање свести у погледу сећања, заједничке историје и вредности, као и циља Уније којим се промовишу мир, њене вредности и добробит њених народа подстицањем расправа, промишљања и развоја мрежа. Посебан акценат се даје и подстицању демократског и грађанског учешћа на нивоу Европске уније, развоју грађанског разумевања поступка доношења политика Уније и подстицању могућности друштвеног и међукултурног ангажовања и волонтирања на нивоу Европске уније.
Програм „Европа за грађане и грађанке“ је програм Европске уније у Србији коју организује Канцеларија за сарадњу са цивилним друштвом Владе Републике Србије у сарадњи са Министарством
културе Републике Бугарске.

Оставите одговор