EURODOC – Susret svetskih filmskih producenata u Novom Sadu

Objavljeno u kategoriji: Vesti

EURODOC, program obuke namenjen evropskim producentima dokumentarnog filmskog programa, prvu ovogodišnju sesiju održava u Novom Sadu na Petrovaradinskoj tvrđavi. To je prvi put da se u Srbiji organizuje ovaj značajan međunarodni edukativno-poslovni skup namenjen svetskim producentima dokumentarnih filmova. Ovogodišnji EURODOC okupio je oko 60 učesnika, ne samo iz Evrope, već iz čitavog sveta, koji imaju zajednički cilj da udruženim snagama razvijaju međunarodne projekte.

Na uvodu u današnji program gostima se obratila predsednica Upravnog odbora Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ i upravnica Galerije Matice srpske gospođa Tijana Palkovljević Bugarski. Učesnike EURODOC programa upoznala je sa bogatom istorijom Novog Sada, kao i sa činjenicom da je Novi Sad danas jedan od najpoznatijih festivalskih gradova u regionu, grad sa brojnim kulturnim institucijama i ogromnim potencijalom za rad brojnih umetnika. Gospođa Palkovljević Bugarski predstavila je i projekat „Novi Sad 2021“ kroz programski koncept „Za nove mostove“, najavivši jedan od najznačajnijih zadataka u ovoj godini – izbor umetničkog direktora. Gostima je predstavila i neke od najvažnijih kapitalnih infrastrukturnih projekata koji bi trebalo da budu realizovani u okviru priprema za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine kao što su Youth Creative Polis, muzičko-baletska škola sa koncertnom dvoranom i novi pešački most na Dunavu.

Prva ovogodišnja sesija EURODOC-a, koja se održava u Novom Sadu, Evropskoj prestonici kulture 2021, fokusirana je na analizu projekata i utvrđavanje najboljih smernica za razvoj sa ciljem njihovog globalnog pozicioniranja. Pored rada u grupama, odvijaju se i individualni sastanci učesnika sa ekspertima, dok je zajednička pažnja posvećena pitanjima intelektualne svojine, pravno-ugovornih odnosa i izvora finansiranja za razvoj filmskih projekta. Tokom ove velike filmske radionice posvećene produkcionim aspektima i njihovom povazanošću s autroskim konceptima, održavaju se i dve studije slučaja – analize već realizovanih koprodukcija. Ovom prilikom su to filmovi: Dubina dva Ognjena Glavonića i Cain’s children Marsela Gerea.

Efikasni modeli EURODOC programa zasnovani su na susretanju i povezivanju producenata i autora s ekspertima iz dokumentarističkog sektora evropskih, ali i trećih zemalja. EURODOC, tako već 18 godina učesnicima/ producentima i autorima, tokom godine, omogućava tri nedelje intenzivnog zajedničkog života i rada u tri sesije, kroz koje se stiču potrebna znanja za realizaciju i plasman budućih filmskih projekata.

O rezulatatima EURODOC platforme govori podatak da, u proseku, u jednogodišnjem ciklusu, više od 80 odsto projekata razvijenih tokom ovog programa obezebedi finansiranje. U EURODOC mrežu, koja se stalno proširuje, uključeno je oko 1.000 profesionalaca iz 59 zemalja koji se bave dokumentarnim filmom.

Održavanje veoma uspešne i posećene radionice EURODOC-a u Novom Sadu organizovala je producentska kuća Wake Up Films.

Radionicu su podržali i pomogli u realizaciji i Creative Europe Media, Centre national du cinéma et de l’ image animée, PROCIREP (Société des Producteurs de Cinéma et de Télévison), Filmski centar Srbije, MEDIA desk Srbija, DokSrbija, Evropska prestonica kulture 2021, Grad Novi Sad, Kulturni centar Novog Sada, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Galerija Matice srpske. EURODOC se zahvaljuje i Minsitrastvu kulture i informisanja Srbije i distributerskoj kući Five Star.

Ostavite odgovor