Novi Sad 2021 – dobar primer povezivanja lokalnog i evropskog

Objavljeno u kategoriji: Vesti

„Novi Sad 2021“ jedina je Evropska prestonica kulture koja je pozvana da učestvuje u centralnom godišnjem događaju posvećenom temi kulturnog nasleđa – „Evropskom samitu o kulturnom nasleđu“ (‘European Cultural Heritage Summit’). Samit se održava od 18. do 24. juna u Berlinu i  Evropska unija prepoznala ga je kao jedan od najznačajnijih javnih događaja u okviru Evropske godine kulturnog nasleđa.

Direktor Fondacije „Novi Sad 2021“, Nemanja Milenković u okviru Debate o evropskoj politici „Delimo nasleđe – razmenjujemo vrednosti“ (‘European Policy Debate: Sharing Heritage – Sharing Values’) danas je u Berlinu dao zaista inspirativan uvodni govor u sesiju „Premošćavanje lokalnog i evropskog“ (‘Bridging local and European’). Tom prilikom Milenković je predstavio projekat „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ ukazujući na osnovne vrednosti i uverenja koji su polazne tačke ka ispunjenju misije Fondacije, a to je: kreiranje i prezentovanje programa koji koriste kulturu kao katalizator za razvoj kulturnih kapaciteta grada i doprinose pojačanoj vidljivosti Novog Sada na lokalnoj i međunarodnoj sceni. Milenković je izjavio kako je titula Evropske prestonice kulture zapravo prilika za izgradnju mostova i u smeru prevazilaženja različitosti na lokalnom nivou.

U debati su, pored Milenkovića, učestvovali Lars Amreus, generalni direktor Odbora za nacionalno nasleđe iz Švedske; Rafal Datkevič, gradonačelnik Vroclava; Markus Leve, predsednik Udruženje nemačkih gradova i Gradonačelnik Munstera; Nina Obuljen Koržinek, Ministarka kulture Republike Hrvatske; Oliver Martin, predsednik Saveta Međunarodnog centra za proučavanje očuvanja i obnove kulturnih dobara i šef odseka Švajcarske federalne kancelarije za kulturu dok je sesijom predsedavala Beatris Keli, Nacionalni koordinator za Evropsku godinu kulturnog nasleđa u Irskoj i šef politike i istraživanja Saveta za nasleđe u Irskoj. 

Jedan od osnovnih zaključaka sesije je da lokalni, nacionalni i evropski nivo treba međusobno da se dopunjuju, osnažujući i angažuju građane kroz kulturu.

Ideja „Evropskog samita o kulturnom nasleđu“ je da angažuje i okupi što raznolikije interesne grupe, donosioce odluka, kulturne menadžere i uključi ih u realizaciju veoma ambicioznog programa u godini Evropskog kulturnog nasleđa. Samitu prisustvuju najviši predstavnici evropskih institucija, država članica i organizacija civilnog društva iz cele Evrope.

Ostavite odgovor