Нови Сад 2021 – добар пример повезивања локалног и европског

Објављено у категорији: Вести

„Нови Сад 2021“ једина је Европска престоница културе која је позвана да учествује у централном годишњем догађају посвећеном теми културног наслеђа – „Европском самиту о културном наслеђу“ (‘European Cultural Heritage Summit’). Самит се одржава од 18. до 24. јуна у Берлину и  Европска унија препознала га је као један од најзначајнијих јавних догађаја у оквиру Европске године културног наслеђа.

Директор Фондације „Нови Сад 2021“, Немања Миленковић у оквиру Дебате о европској политици „Делимо наслеђе – размењујемо вредности“ (‘European Policy Debate: Sharing Heritage – Sharing Values’) данас је у Берлину дао заиста инспиративан уводни говор у сесију „Премошћавање локалног и европског“ (‘Bridging local and European’). Том приликом Миленковић је представио пројекат „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ указујући на основне вредности и уверења који су полазне тачке ка испуњењу мисије Фондације, а то је: креирање и презентовање програма који користе културу као катализатор за развој културних капацитета града и доприносе појачаној видљивости Новог Сада на локалној и међународној сцени. Миленковић је изјавио како је титула Европске престонице културе заправо прилика за изградњу мостова и у смеру превазилажења различитости на локалном нивоу.

У дебати су, поред Миленковића, учествовали Ларс Амреус, генерални директор Одбора за национално наслеђе из Шведске; Рафал Даткевич, градоначелник Вроцлава; Маркус Леве, председник Удружење немачких градова и Градоначелник Мунстера; Нина Обуљен Коржинек, Министарка културе Републике Хрватске; Оливер Мартин, председник Савета Међународног центра за проучавање очувања и обнове културних добара и шеф одсека Швајцарске федералне канцеларије за културу док је сесијом председавала Беатрис Кели, Национални координатор за Европску годину културног наслеђа у Ирској и шеф политике и истраживања Савета за наслеђе у Ирској. 

Један од основних закључака сесије је да локални, национални и европски ниво треба међусобно да се допуњују, оснажујући и ангажују грађане кроз културу.

Идеја „Европског самита о културном наслеђу“ је да ангажује и окупи што разноликије интересне групе, доносиоце одлука, културне менаџере и укључи их у реализацију веома амбициозног програма у години Европског културног наслеђа. Самиту присуствују највиши представници европских институција, држава чланица и организација цивилног друштва из целе Европе.

Оставите одговор