ЕПК титула обнавља Градић

Објављено у категорији: Вести

Подграђе Петроварадинске тврђаве, популарни Градић, захваљујући и титули Европска престоница културе коју је Нови Сад добио за 2021. годину, добиће нове реконструисане фасаде.

Директор Фондације „Нови Сад 2021“ Немања Миленковић истиче да иако је Градић један од највећих туристичких и културних потенцијала Новог Сада, није био део инфраструктурних пројеката у апликационој књизи приликом конкурисања за ову престижну титулу.

– Улагањем у Подграђе Петроварадинске тврђаве, потврђује се значај добијања титуле Европска престоница културе. Она је магнет за ствари које би се можда и десиле, само питање када. Тако је Нови Сад добио и стратегију развоја културе до 2026. године и многе друге иницијативе, па и ове инфраструктурне, које нису у директној вези са победничком апликацијом, али су свакако последица победе. Надам се и верујем да је ово само почетак позитивних стремљења нашег града који се неће завршити  31. децембром 2021. године – изјавио је Миленковић.

На првим објектима у Београдској и Улици Лисинског, као и на Тргу владике Николаја, већ се налазе скеле. Током лета почеће и обнова фасада у Штросмаревој и Улици проте Михалџића. Обнова фасада се спроводи на основу услова које је утврдио Републички завод за заштиту споменика културе, а на основу техничке документације коју је припремио градски Завод за заштиту споменика културе. Овом реконструкцијом фасада требало би да објектима у Подграђу буде враћен стари сјај јер ће бити урађени сви неопходни радови међу којима су и комплетна рестаурација столарије и фасадних вајарских дела.

Како је раније најављено, за ову годину је уз републичког буџета обезбеђено 100 милиона динара за обнову 21 фасаде у Подграђу, а план је да се реновира укупно 45 фасада у Градићу. У наредне две године се из републичког буџета очекује још 200 милиона динара, али ће део средстава бити утрошен и за обнову појединих фасада у центру Новог Сада.

Насловна фотографија: Драган Којић

Оставите одговор