EPK nije samo evropski, već je i globalni projekat

Objavljeno u kategoriji: Izveštaji

Sektor za međunarodnu saradnju projekta „Novi Sad 2021“ je za kratko vreme, otkako je u oktobru prošle godine Novi Sad dobio titulu Evropska prestonica kulture 2021. godine, i otkako je početkom ove godine osnovana Fondacija „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, koja rukovodi ovim projektom, uspostavio saradnju sa brojnim međunarodnim organizacijama i institucijama.
Nakon promocije projekta „Novi Sad 2021“ međunarodnim partnerima, kao i nakon uspostavljanja saradnje sa timovima koji su realizovali ili rade na projektima EPK u Pečuju, Rijeci, Temišvaru, Vroclavu i drugim, zatim sa brojnim evropskim kulturnim institucijama, ustanovama i ekspertima, počeli su pregovori i o partnerstvu i saradnji sa gradom Velingtonom na Novom Zelandu.
Vuk Radulović, rukovodilac Sektora za međunarodnu saradnju Fondacije „Novi Sad 2021“, sastao se sa Natašom Petković Jeremić, koja je inače rodom iz Srbije, a trenutno živi na Novom Zelendu i nalazi se na dužnosti šefa Sektora za kulturu grada Velingtona. Ona je došla u Novi Sad da bi se upoznala sa konceptom projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.
Sastanak je prošao veoma dobro, a prema rečima Vuka Radulovića, Nataša Petković Jeremić pokazala je veliko interesovanje za potencijalnu saradnju tako da je dogovoreno da se nastave razgovori o razmeni umetnika iz Novog Sada i sa Novog Zelanda i projektima koje bi mogli zajedno da realizuju.
Kako je posebno naglasio Radulović, pokazano interesovanje umetnika iz Velingtona i sa Novog Zelanda potvrđuje ono što je ranije rečeno – da projekat EPK nije samo evropski, već i globalni projekat. On je tu tvrdnju dopunio činjenicom da je, pored započete saradnje sa Novim Zelendom, tokom posete gospodina Šuđi Kogija, generalnog sekretara japanskog komiteta EU-Japan fest sa sedištem u Tokiju, pokrenuta saradnja s umetnicima iz Japana, a postoje planovi i za neke slične projekte, koji bi se realizovali s umetnicima iz Sjedinjenih Američkih Država.

Ostavite odgovor