Energija volontiranja

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Novosadski volonterski servis je od maja ove godine dao podršku za 40 različitih aktivnosti, što u sportu, kulturi, što u omladinskom radu, zdravstvu ili zaštiti životne sredine. U bazi ove platforme je preko 500 volontera, a do sada je ukupno ostvareno preko tri hiljade volonterskih sati. U dvorcu Eđšeg je tim povodom održana Konferencija „Energija volontiranja“ sa idejom da se prikažu dosadašnji rezultati platforme.

„Ono što je zanimljivo jeste da smo počeli da brojimo i da zaista pravimo neku statistiku koliko imamo volontera, koliko su oni zapravo angažovani, na kojim poslovima i to je vrlo jedna zanimljiva stvar koja može da prikaže vrednost volonterskog rada,“ objašnjava koordinator Novosadskog volonterskog servisa Vojislav Prkosovački.

Novosadski volonterski servis (NVS) je platforma organizovanja volonterskog rada u Novom Sadu. Nastala je na inicijativu Omladinske prestonice Evrope 2019 i Evropske prestonice kulture 2021, a motiv za njegovo kreiranje je zadovoljavanje potreba za volonterskim kadrom tokom realizacije aktivnosti prestonica.

„Pokazali smo da kada delimo resurse i, kao dve prestonice, radimo zajedno, možemo da napravimo trajne mehanizme, a sve u cilju unapređenja, što se tiče OPENS-a, omladinske politike u Novom Sadu. Nama je važno je da taj Novosadski volonterski servis bude deo omladinske politike. Cilj nam je da unapredimo sistem i izgradimo mehanizme tako da mladi ljudi vide boljitak od strane sistema koji postoji zbog njih, “ objašnjava koordinator OPENS-a Vukašin Grozdanović, dodajući da je važno napomenuti da je bilo puno volonterskih aktivnosti ove godine, koje i NVS uspeo da isprati. „Pokazali smo da jedan takav servis može da funkcioniše, radi i bude na usluzi raznim institucijama ili organizacijama i da treba da vidimo u narednom periodu kako to može postati jedan stalni gradski servis, koji je model da to postane trajno, održivo rešenje i da mi vidimo kako će se finansirati u budućnosti“.

Lokalni volonterski servis bi trebalo da svojim programom promocije obuhvati i predoči dobrobiti volonterstva, usmeravajući lokalne partnere na edukaciju i usavršavanje veština u oblasti volonterskog menadžmenta. Dakle, cilj uspostavljanja Novosadskog volonterskog servisa je razvijanje jedinstvenog lokalnog centra za volonterski rad.

„Ko-menadžment je bitan i kada je reč o programu koje vode dve prestonice. Prirodno je da između dva procesa postoji niz tačaka preklapanja, ali i saradnje. I, upravo se u projektima na kojima sarađuju prestonice i pokazala potreba i sledeći prirodni partner u procesu. NVS je dugoročan  projekat, samim tim to je i pra vi legat saradnje dve prestonice”, kaže koordinatorka razvojnih projekata u Fondaciji „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, Milica Rašković.

Ostavite odgovor