Ciklus koncerata u Eđšegu „Pocket Globe“ dovodi muzičare iz Španije, Francuske, Belgije, Turske, Bosne i Hercegovine i drugih zemalja

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Serija koncerata, nov zvuk, svetska muzika – kulturna stanica Eđšeg u Novi Sad donosi nove, prvenstveno muzičke sadržaje – Pocket Globe ciklus.

U prvom ciklusu očekuju nas tri koncerta u kulturnoj stanici Eđšeg, koji donose spoj različitih nacija, kultura, muzike, instrumenata i koji su programski povezani sa “bratskim”, beogradskim festivalom Todo Mundo.
Po uzoru na taj festival, u prvom Pocket Globe ciklusu u Novi Sad stižu velika imena sa aktuelne svetske muzičke scene, kada govorimo o etno, džez i eksperimentalnoj muzici.

Prvi koncert biće u nedelju, 29. septembra, sa početkom u 20.21 čas, kada će nastupiti Vardan Hovanissian & Emre Gultekin. Ova dva umetnika su spoj nespojivog, iz više aspekata, koji upravo kroz muziku pokazuju kako se razlike mogu pomiriti. Hovanissian iz Jermenije i Gultekin iz Turske, na zanimljiv način prepliću zvukove krajeva odakle dolaze, svirajući svaki na svom tradicionalnom instrumentu – jermenski duduk i turski saz.
Njihova muzika izaziva melanholično-nostalgične emocije kod slušalaca, podstičući na razmišljanje o besmislu ratova i neophodnosti harmonije među ljudima.

„Pred nama je početak realizacije jedne ideje koja već dugo tinja u dušama nas muzičkih sladokusaca, a sastoji se u tome da Novosađanima u više ciklusa u skorijoj budućnosti bude predstavljena i približena muzika koju zaista retko imaju priliku u svom gradu da slušaju. Biće ovo jedan svojevrsni festival nesvakidašnjeg zvuka i bogatstva različitosti koji ima za cilj da od nas napravi pazljive slušaoce otvorenog srca i kulturološki nas obogati u toj meri da ćemo svaki sledeći ciklus sa radoznalosću isčekivati“ kažu u kulturnoj stanici Eđšeg.

Sledeći koncert u okviru prvog ciklusa zakazan je za 2. oktobar, takođe u 20.21 čas, a posetioci kulturne stanice na Grbavici imaće prilike da vide i čuju sastav Rumbaristas, četiri momka, koji takođe u zajedničko stvaralašvo donose muziku svojih zemalja – Španije, Francuske, Belgije pa ih je teško svrstati u jedan muzički žanr, ali ono što je sigurno jeste to da upravo taj spoj pravi odličnu žurku, na kojoj je plesanje neizbežno.


Već sutradan, 3. oktobra nastupiće Daniel Lazar i Almir Mešković. Ovaj duo čine dva mastera sa Norveške muzičke akademije, koji imaju više od dvadeset godina iskustva u muziciranju, kako u klasičnoj tako i u etno muzici. Kako obojica dolaze iz razlicitih tradicija njihova muzika je neobični koktel emocija i ekspresije kroz koji kada još provuku i elemente Mocarta i prizvuke romske muzike dobijamo nešto jedinstveno, nemoguće za definisati i uokviriti. Koncert takođe počinje u 20.21 čas.


Informacije o prvom ciklusu koncerata možete pronaći i ovde.
Karte za koncerte mogu se pronaći na prodajnim mestima Gigstix-a.

U narednim ciklusima planirane su i projekcije filmova, različite radionice, a kulturna stanica Eđšeg prirediće svojim posetiocima i ukusne zalogaje.

Ostavite odgovor