Drugačije upravljanje u kulturi

Objavljeno u kategoriji: Vesti

U periodu od 14. do 22. aprila Novi Sad je bio domaćin druge faze edukativnog programa „Lab za evropske projekte“. Edukaciju su vodili dokazani evropski menadžeri i konsultanti koji su se novosadskoj javnosti obratili i na Divanu u sredu, 18. aprila 2018. godine. Akcenat održanih radionica i dijaloga bio je na drugačijem upravljanju u kulturi.

Predstavljanje primera dobre prakse kod nas i u svetu, nove metode i načini upravljanja projektima u kulturi, tema su edukativnog programa „Lab-a za evropske projekte“ (EULab). Kroz ovaj projekat Fondacija ,,Novi Sad 2021’’ osposobljava osam novosadskih menadžera, spremnih da upravljanju u kulturi priđu na potpuno nov i drugačiji način, da se nose sa modernim izazovima i trendovima.

Kako bi pružili priliku svim profesionalcima i akterima u kulturi i kreativnim industrijama da čuju i nauče nešto novo, iskoristili smo prisustvo dobrih predavača i mentora EULab-a i organizovali Divan na temu: Drugačije upravljanje u kulturi. Okupljenim Novosađanima, Birgita Pešon, Goran Tomka i Milan Vračar, izneli su, svako iz svog ugla, iskustva, smernice, predloge i odgovore na pitanja. Odziv Novosađana bio je veliki, a diskusija interesantna i produktivna. Fondacija ,,Novi Sad 2021’’ nastojaće da i u narednom periodu izgrađuje kapacitete za upravljanje kulturnim projektima i prostorima, a već prva sledeća šansa je u pozivu za prijavu za učešće na regionalnoj Konferenciji Neutralno, koja se održava 9. i 10 maja 2018. godine u studiju ,,M’’ u Novom Sadu.

Podsećamo da je prvi deo projekta EULab, realizovan u Temišvaru u novembru 2017. godine, a domaćin trećeg susreta biće Rijeka, krajem ove godine. Ukupno 27 polaznika iz evropskih prestonica kulture Rijeka, Temišvar i Novi Sad, kao i dva gosta iz Nemačke i Mađarske, u Novom Sadu imali su prilike da vide sve znamenitosti i interesantne lokacije na kojima se mogu realizovati kulturni događaji. Imali su prilike da obiđu Frušku Goru, da se voze biciklima od Štranda do tvrđave i obiđu sve lokacije na kojima se realizuje Exit festival.   

Prenosimo i utiske predavača EULab-a:

Birgita Pešon konsultantkinja i dugogodišnja direktorka mreže nezavisnih kulturnih centara TEH iz Lunda u Švedskoj, kaže da je ideja sjedinjavanja kulturnih menadžera iz 3 evropske kulturne prestonice i izgradnja njihovih kapaciteta možda jedan od najznačajnijih modela rada, gledajući dugoročne efekte i rezultate: ,,Umrežavanje, deljenje iskustava, upoznavanje i kreiranje mreže kulturnih menadžera, kroz nekoliko godina doprineće razumevanju konteksta različitih evropskih gradova’’. Birgita ističe i da je ovo prilika da revidiraju svoju praksu kroz interakciju i trening, i uče: ,,Iskreno verujem da će efekti EULab projekta, nakon što se svaki od učesnika vrati u svoju dnevnu rutinu, rezultirati iskustvom, inspiracijom i znanjem, ali i činjenicom da su sada deo jedne veće priče – mreže menadžera koji su tu jedni za druge’’.

Nikolas Šampion direktor francuske kompanije Playtime (tehnički menadžment za festivale, izložbe, umetničke projekte u javnim prostorima) ima 25 godina iskustva u radu u kulturnom sektoru. ,,Mislim da je zaista dobro što ste počeli da radite na umrežavanju kulturnih menadžera tri godine ranije, a to je dobar model da se na vreme kreiraju kontakti i pokrenu zajedničke teme, a to može biti model rada i za druge prestonice kulture’’ smatra Nikolas. On kaže da: „Novi Sad ima sve što je potrebno da bi postao sjajna prestonica kulture: grad je fantastičan, imate dosta dobru infrastrukturu, puno istorijskih građevina, kulturnih centara. Ostaje vam samo da se fokusirate na resurse koje imate. Novi Sad je idealno igralište za umetničke projekte.“

Ostavite odgovor