Другачије управљање у култури

Објављено у категорији: Вести

У периоду од 14. до 22. априла Нови Сад је био домаћин друге фазе едукативног програма „Лаб за европске пројекте“. Едукацију су водили доказани европски менаџери и консултанти који су се новосадској јавности обратили и на Дивану у среду, 18. априла 2018. године. Акценат одржаних радионица и дијалога био је на другачијем управљању у култури.

Представљање примера добре праксе код нас и у свету, нове методе и начини управљања пројектима у култури, тема су едукативног програма „Лаб-а за европске пројекте“ (EULab). Кроз овај пројекат Фондација ,,Нови Сад 2021’’ оспособљава осам новосадских менаџера, спремних да управљању у култури приђу на потпуно нов и другачији начин, да се носе са модерним изазовима и трендовима.

Како би пружили прилику свим професионалцима и актерима у култури и креативним индустријама да чују и науче нешто ново, искористили смо присуство добрих предавача и ментора EULab-а и организовали Диван на тему: Другачије управљање у култури. Окупљеним Новосађанима, Биргита Пешон, Горан Томка и Милан Врачар, изнели су, свако из свог угла, искуства, смернице, предлоге и одговоре на питања. Одзив Новосађана био је велики, а дискусија интересантна и продуктивна. Фондација ,,Нови Сад 2021’’ настојаће да и у наредном периоду изграђује капацитете за управљање културним пројектима и просторима, а већ прва следећа шанса је у позиву за пријаву за учешће на регионалној Конференцији Неутрално, која се одржава 9. и 10 маја 2018. године у студију ,,М’’ у Новом Саду.

Подсећамо да је први део пројекта EULab, реализован у Темишвару у новембру 2017. године, а домаћин трећег сусрета биће Ријека, крајем ове године. Укупно 27 полазника из европских престоница културе Ријека, Темишвар и Нови Сад, као и два госта из Немачке и Мађарске, у Новом Саду имали су прилике да виде све знаменитости и интересантне локације на којима се могу реализовати културни догађаји. Имали су прилике да обиђу Фрушку Гору, да се возе бициклима од Штранда до тврђаве и обиђу све локације на којима се реализује Еxит фестивал.   

Преносимо и утиске предавача EULab-а:

Биргита Пешон консултанткиња и дугогодишња директорка мреже независних културних центара TEH из Лунда у Шведској, каже да је идеја сједињавања културних менаџера из 3 европске културне престонице и изградња њихових капацитета можда један од најзначајнијих модела рада, гледајући дугорочне ефекте и резултате: ,,Умрежавање, дељење искустава, упознавање и креирање мреже културних менаџера, кроз неколико година допринеће разумевању контекста различитих европских градова’’. Биргита истиче и да је ово прилика да ревидирају своју праксу кроз интеракцију и тренинг, и уче: ,,Искрено верујем да ће ефекти EULab пројекта, након што се сваки од учесника врати у своју дневну рутину, резултирати искуством, инспирацијом и знањем, али и чињеницом да су сада део једне веће приче – мреже менаџера који су ту једни за друге’’.

Николас Шампион директор француске компаније Playtime (технички менаџмент за фестивале, изложбе, уметничке пројекте у јавним просторима) има 25 година искуства у раду у културном сектору. ,,Мислим да је заиста добро што сте почели да радите на умрежавању културних менаџера три године раније, а то је добар модел да се на време креирају контакти и покрену заједничке теме, а то може бити модел рада и за друге престонице културе’’ сматра Николас. Он каже да: „Нови Сад има све што је потребно да би постао сјајна престоница културе: град је фантастичан, имате доста добру инфраструктуру, пуно историјских грађевина, културних центара. Остаје вам само да се фокусирате на ресурсе које имате. Нови Сад је идеално игралиште за уметничке пројекте.“

Оставите одговор