Друга Европа у Новом Саду

Објављено у категорији: Вести

Контракултурна, алтернативна, скривена, маргинализована, мањинска – том сценом бави се нови програмски лук „Друга Европа“ у наредна два месеца, а све то у склопу припреме Новог Сада за 2021. годину.
„Друга Европа“ започиње са петим по реду Фестивалом ромске културе и активизма (F.R.K.А.), у оквиру ког ће 19. октобра бити отворена и канцеларија која најављује будућу културну станицу на Сланој бари. Канцеларија ће бити ново место за бројне активности из области културе, уметности и едукације у том делу града.
Кроз изложбе, перформансе, пројекције филмова, радионице, обуке, концерте и дискусије програм „Супермоћни“, од 24. новембра до 3. децембра, у културним станицама Свилара и Еђшег, представиће велики стваралачки потенцијал људи са инвалидитетом, њихову креативност и могућности укључивања у културне програме.
Позоришни фестивал језичких мањина света „Синергија“ од 18. до 28. новембра у Новосадском позоришту окупиће професионалне музичке уметнике који у заједницама у којима живе стварају на матерњем језику.
Изложба „Исекле смо каблове“ која ће бити отворена 22. новембра у Музеју савремене уметности Војводине отвориће питање положаја медијске уметности из женске перспективе. Догађај реализује Савез феминистичких организација ,,(Ре)конекција“ уз подршку „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.
Џез маратон, у оквиру Новосадског џез фестивала 2019, 9. новембра у културној станици Свилара представиће по један млади неафирмисани бенд из претходних и будућих Европских престоница културе, укључујући и бенд из Новог Сада. Џез маратон реализују Српско народно позориште, Културни центар Новог Сада и „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.
То су само неки од програма које ће „Друга Европа“ обухватити од средине октобра до средине децембра.
„Ослањајући се на специфичан локални идентитет, уважавајући европске вредности, истражујемо другачије изразе у нашој средини – мањинске, маргинализоване, алтернативне, контракултурне… Заправо, бавимо се једном „другачијом“ Европом. Оном која није у првом плану јавности, које нема довољно на мапама, у школским уџбеницима, на малим екранима, у официјелним туристичким водичима. Сагледавајући културе „Друге Европе”, преиспитујемо локални, национални и европски идентитет. „Друга Европа“ је, условно речено, провокација. Нема ту ничег „другог“ и „другачијег“. За мене је то главни ток” рекао је уметнички руководилац „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ Лазар Јованов.
„Друга Европа“ дубоко је повезана с једне стране са чињеницом да у Новом Саду живи више од 25 националних заједница и у којем се говори на четири официјелна језика. С друге стране, „Друга Европа“ полази и од новосадске културне сцене прошлог века коју су обележили бунт и контракултура, панк и new wave, бодиарт перформанси, слободоумне идеје и грађански активизам.

Оставите одговор