Druga Evropa: Novi pozorišni festival u Novom Sadu

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Programski luk „Druga Evropa“ ove nedelje predstavlja novi festival koji u fokus stavlja društvenu inkluziju i razvoj publike iz marginalizovanih grupa, briše granice između profesionalnog i omladinskog, institucionalnog i vaninstitucionalnog teatra – UPAD festival u Novom Sadu od 30. oktobra do 8. novembra.
Novi pozorišni festival pokreće Studentski kulturni centar Novi Sad, a deo je evropskog projekta „Be specACTive“, čiji je glavni cilj razvoj publike odnosno kreiranje takozvanih „aktivnih gledalaca“ ili „selektora“. Upravo je grupa mladih, aktivnih gledalaca, koju je formirao SKCNS, bila selektor UPAD festivala, a novosadska publika će imati prilike da vidi sedam predstava.
„Naši preci jedite sa nama“ Puls Teatra i Narodnog pozorišta Sterija, prva je predstava u okviru UPAD festivala koja će 30. oktobra biti odigrana u Novosadskom pozorištu u 20 časova. Kako je sam reditelj predstave, Stevan Bodroža, rekao „Naši preci, jedite sa nama” mladog dramskog pisca Gorana Milenkovića, „predstavlja savremenu „reinkarnaciju” velikog „Sabirnog centra” Dušana Kovačevića“.
Predstava „Jeste li za bezbednost“ sledeća je na UPAD repertoaru, 31. oktobra u Novosadskom pozorištu u 20 sati. Predstava Narodnog pozorišta u Beogradu razotkriva, imenuje i dekonstruiše različite mehanizme proklamovane (muške) bezbednosti u periodu početka raspada Jugoslavije kada su se razaranja, stradanja, patnje i proterivanja ljudi još mogla sprečiti. Posvećena je onima koji su svojim delovanjem, javnim istupanjima, zajedničkim aktivnostima, činili sve da spreče retoriku koja vodi u ratno ludilo, istinito obaveštavaju, pomognu stradalima i prognanima, ublaže patnju ljudi.
Pored ovih, u okviru UPAD festivala 2. novembra biće odigrana predstava „Severoistok“ Beo art i Bitef teatra, nastala po istinitim svedočenjima preživelih u talačkoj krizi u Moskvi 2002. godine, kada je grupa čečenskih terorista upala u jedno pozorište i zahtevala da Rusi povuku svoje trupe iz mesta Groznog.
Predstava „Talas“ Omladinskog pozorišta „Dadov“, inspirisana školskim eksperimentom, koji je u SAD sproveo profesor Ron Džouns, biće izvedena 5. novembra.
Odmah zatim 6. novembra predstava „O s(a)vesti“ Hleb Teatra, govori o tragično nastradaloj Dadi Vujasinović, novinarki lista „Duga”, čija smrt još nije razjašnjena, dok je za 7. novembar zakazana predstava „Rubište“ Šabačkog pozorišta.
Sve predstave biće izvedene u Novosadskom pozorištu, u 20 časova, jedino će poslednja predstava u okviru festivala „Mrtvo more za početnike“ gimnazije iz Lebana biti izvedena u gimnaziji „Laza Kostić“ 8. novembra, takođe u 20 sati.
Ulaznice za predstave mogu se kupiti po ceni od 500 dinara na blagajni Novosadskog pozorišta i putem Gigstix prodajne mreže. Cena komplet ulaznica za svih sedam predstava je 2.500 dinara. Za studente i srednjoškolce ulaznice za pojedinačnu predstavu su 300 dinara, a komplet ulaznica 1.500 dinara.
Evropski projekat „Be specACTive“ kofinansiran je kroz program Kreativna Evropa – Kultura. Projekat je finansijski podržan od Ministarstva kulture Republike Srbije i Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.

Ostavite odgovor