Fondacija „Novi Sad 2021“ kulturni ambasador Novog Sada na festivalu u Ulmu

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Svake dve godine u nemačkom gradu Ulmu održava se svojevrstan kulturno-turistički događaj koji okuplja predstavnike zemalja iz podunavskog regiona. Međunarodni Dunavski festival ove godine održava se od 6. do 15. jula, a u ideji predstavljanja raznovrsnosti kultura, muzičkih, plesnih formi, autentičnosti i identiteta 10 zemalja i gradova sa toka Dunava, grad Novi Sad predstaviće Fondacija „Novi Sad 2021“ od 6. do 9. jula uz zanimljiv koncept.

Posetioci Međunarodnog Dunavskog festivala o Novom Sadu i kulturnom nasleđu moći će da se upoznaju kroz tri tematske celine: zajedničko kulturno-istorijsko nasleđe, priču o Milevi i Albertu Ajnštajnu i predstavljanju koncepta i vrednosti Evropske prestonice kulture.

Zajedničko kulturno-istorijsko nasleđe otkrićemo tako što ćemo posetiocima događaja omogućiti da zavire kroz prozore „Muzeja Podunavskih Švaba“ iz Sremskih Karlovaca. Uz virtuelnu turu u 360 stepeni prikazaćemo seosko domaćinstvo iz druge polovine XVIII veka, a na licu mesta biće i makete kuća iz ovog perioda, eksponati, a predstavićemo i jedini časopis u Srbiji na nemačkom jeziku „Fenster”.

Ulm i Novi Sad imaju još nešto zajedničko – oba grada mogu da se podiče vezom sa čuvenim naučnikom Albertom Ajnštajnom i Milevom Marić Ajnštajn. Albert, rodom iz Ulma, a Mileva iz Novog Sada, u fokusu su i Fondacije „Novi Sad 2021“. U susret 2021. godini, kada će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture, Fondacija „Novi Sad 2021“ s velikom pažnjom priprema projekat „Mileva i Albert“: u toku je prikupljanje do sada neotkrivene građe iz privatnog života najznačajnijeg naučnika današnjice. Obeležavanje veka od dobijanja Nobelove nagrade Novi Sad će 2021. godine ispratiti premijernim prikazom filma o ovom paru i otvaranjem muzeja o Milevi i Albertu.

Uz tandem bicikl i VR naočare, posetioci će moći da se „provozaju“ ulicama starog jezgra Novog Sada. Zanimljivo će biti posetiocima festivala u Ulmu – pored sadržajnog programa, pripremamo i autentičnu gastronomsku razglednicu iz Novog Sada, od vina i zanatskog piva, a priču sladimo jedinstvenim karlovačkim kuglofima i bermetom, dok ćemo ovu priliku iskoristiti i da predstavimo aktivnosti, programski koncept projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ i pozovemo goste Dunavskog festivala da posete naš grad.

Ostavite odgovor