Фондација „Нови Сад 2021“ културни амбасадор Новог Сада на фестивалу у Улму

Објављено у категорији: Вести

Сваке две године у немачком граду Улму одржава се својеврстан културно-туристички догађај који окупља представнике земаља из подунавског региона. Међународни Дунавски фестивал ове године одржава се од 6. до 15. јула, а у идеји представљања разноврсности култура, музичких, плесних форми, аутентичности и идентитета 10 земаља и градова са тока Дунава, град Нови Сад представиће Фондација „Нови Сад 2021“ од 6. до 9. јула уз занимљив концепт.

Посетиоци Међународног Дунавског фестивала о Новом Саду и културном наслеђу моћи ће да се упознају кроз три тематске целине: заједничко културно-историјско наслеђе, причу о Милеви и Алберту Ајнштајну и представљању концепта и вредности Европске престонице културе.

Заједничко културно-историјско наслеђе открићемо тако што ћемо посетиоцима догађаја омогућити да завире кроз прозоре „Музеја Подунавских Шваба“ из Сремских Карловаца. Уз виртуелну туру у 360 степени приказаћемо сеоско домаћинство из друге половине XVIII века, а на лицу места биће и макете кућа из овог периода, експонати, а представићемо и једини часопис у Србији на немачком језику „Фенстер”.

Улм и Нови Сад имају још нешто заједничко – оба града могу да се подиче везом са чувеним научником Албертом Ајнштајном и Милевом Марић Ајнштајн. Алберт, родом из Улма, а Милева из Новог Сада, у фокусу су и Фондације „Нови Сад 2021“. У сусрет 2021. години, када ће Нови Сад бити Европска престоница културе, Фондација „Нови Сад 2021“ с великом пажњом припрема пројекат „Милева и Алберт“: у току је прикупљање до сада неоткривене грађе из приватног живота најзначајнијег научника данашњице. Обележавање века од добијања Нобелове награде Нови Сад ће 2021. године испратити премијерним приказом филма о овом пару и отварањем музеја о Милеви и Алберту.

Уз тандем бицикл и ВР наочаре, посетиоци ће моћи да се „провозају“ улицама старог језгра Новог Сада. Занимљиво ће бити посетиоцима фестивала у Улму – поред садржајног програма, припремамо и аутентичну гастрономску разгледницу из Новог Сада, од вина и занатског пива, а причу сладимо јединственим карловачким куглофима и берметом, док ћемо ову прилику искористити и да представимо активности, програмски концепт пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ и позовемо госте Дунавског фестивала да посете наш град.

Оставите одговор