Dokumetarac o Podgrađu Petrovaradinske tvrđave u kulturnoj stanici Svilara

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Premijera dokumentarnog filma „Gradić“, koji približava publici šta je ono što podrazumeva rad na konzervaciji, restauraciji i sanaciji nepokretnog kulturnog nasleđa, kao i kako izgledaju arheološka iskopavanja, predstavljena na primeru obnove Podgrađa Petrovaradinske tvrđave, održaće se u utorak, 21. marta u kulturnoj stanici Svilara od 20:30 časova.
Na realizaciji ovog filma radili su Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada i „Zanatska filmska zajednica“, a projekat je u sklopu javnog konkursa „Publika u fokusu“ sufinansirala Fondacija „Novi Sad 2021“. Ideja koja stoji iza filma je da se na jednostavan i slikovit način predstavi celokupan proces rada na zaštiti spomenika kulture i time sugrađanima približi ova jedinstvena ustanova kulture zadužena za očuvanje materijalnog kulturnog nasleđa.

 

Svilara u znaku „Kulture na dlanu“

Premijeru filma o Podgrađu, Novosađani će imati priliku da pogledaju u okviru događaja kojim se u kulturnoj stanici Svilara predstavlja međunarodni projekat „Kultura na dlanu“ – projekat fokusiran na istraživanje, promociju i prezentaciju kulturnog nasleđa Novog Sada i Segedina, radi unapređenja saradnje između dva grada u oblasti kulture i održivog kulturnog turizma.

U okviru ovog projekta, nastalog kroz program prekogranične saradnje Srbije i Mađarske (IPA CBC Hungary Serbia Programme), kulturna stanica Svilara ugostiće i istoimenu izložbu čije je otvaranje zakazano za ponedeljak, 18. mart. Postavka obuhvata odabranu kolekciju fotografija, snimljenih tokom realizacije projekta, koje predstavljaju nepokretna kulturna dobra Novog Sada i Segedina.

Tokom realizacije ovog projekta je takođe izrađena Studija o kulturnom i istorijskom nasleđu Novog Sada i šireg gradskog područja sa prigradskim naseljima u cilju približavanja kulturnog nasleđa Novog Sada posetiocima, turistima, kao i samim građanima Novog Sada. Pored teksta, 100 objekata opisanih u Studiji prati i 418 autorskih fotografija, od kojih će na desetine biti prikazano na ovoj izložbi.
„Kultura na dlanu“ u kulturnu stanicu Svilara, 25. marta donosi muzičko-scenski performans „Neobuzdani sklad“, dramatizaciju života i dela Pala Abrahama, kompozitora, pijaniste i dirigenta – Vojvođanina koji je u prvoj polovini XX veka stekao svetsku slavu i karijeru izgradio u Austrougarskoj, Nemačkoj, Francuskoj, SAD i Kubi.
Ideja za predstavu nastala je u želji za prikazom (ne)sklada profesionalne karijere, privatnog života i uticaja na popularnu i filmsku muziku. „Neobuzdani sklad“ odnosi se na samog Abrahama Pala čiji se život odvijao poput „Točka sreće“ koji se okreće, dok mu je muzika davala stabilnost i održavala balans do kraja života.
Izložba fotografija „Lica Bačke“, takođe je nastala u okviru projekta „Kultura na dlanu“. Obuhvata desetine fotografija Bačke čiji je autor Augustin Juriga, nagrađivani fotograf, snimatelj i član Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine.
Projekat „Kultura na dlanu“ takođe ima za cilj unapređenje promocije Novog Sada, kao Evropske prestonice kulture 2021. godine, kroz isticanje saradnje sa drugim gradovima regije.

Ostavite odgovor