Докуметарац о Подграђу Петроварадинске тврђаве у културној станици Свилара

Објављено у категорији: Вести

Премијера документарног филма „Градић“, који приближава публици шта је оно што подразумева рад на конзервацији, рестаурацији и санацији непокретног културног наслеђа, као и како изгледају археолошка ископавања, представљена на примеру обнове Подграђа Петроварадинске тврђаве, одржаће се у уторак, 21. марта у културној станици Свилара од 20:30 часова.
На реализацији овог филма радили су Завод за заштиту споменика културе града Новог Сада и „Занатска филмска заједница“, а пројекат је у склопу јавног конкурса „Публика у фокусу“ суфинансирала Фондација „Нови Сад 2021“. Идеја која стоји иза филма је да се на једноставан и сликовит начин представи целокупан процес рада на заштити споменика културе и тиме суграђанима приближи ова јединствена установа културе задужена за очување материјалног културног наслеђа.

 

Свилара у знаку „Културе на длану“

Премијеру филма о Подграђу, Новосађани ће имати прилику да погледају у оквиру догађаја којим се у културној станици Свилара представља међународни пројекат „Култура на длану“ – пројекат фокусиран на истраживање, промоцију и презентацију културног наслеђа Новог Сада и Сегедина, ради унапређења сарадње између два града у области културе и одрживог културног туризма.

У оквиру овог пројекта, насталог кроз програм прекограничне сарадње Србије и Мађарске (IPA CBC Hungary Serbia Programme), културна станица Свилара угостиће и истоимену изложбу чије је отварање заказано за понедељак, 18. март. Поставка обухвата одабрану колекцију фотографија, снимљених током реализације пројекта, које представљају непокретна културна добра Новог Сада и Сегедина.

Током реализације овог пројекта је такође израђена Студија о културном и историјском наслеђу Новог Сада и ширег градског подручја са приградским насељима у циљу приближавања културног наслеђа Новог Сада посетиоцима, туристима, као и самим грађанима Новог Сада. Поред текста, 100 објеката описаних у Студији прати и 418 ауторских фотографија, од којих ће на десетине бити приказано на овој изложби.
„Култура на длану“ у културну станицу Свилара, 25. марта доноси музичко-сценски перформанс „Необуздани склад“, драматизацију живота и дела Пала Абрахама, композитора, пијанисте и диригента – Војвођанина који је у првој половини XX века стекао светску славу и каријеру изградио у Аустроугарској, Немачкој, Француској, САД и Куби.
Идеја за представу настала је у жељи за приказом (не)склада професионалне каријере, приватног живота и утицаја на популарну и филмску музику. „Необуздани склад“ односи се на самог Абрахама Пала чији се живот одвијао попут „Точка среће“ који се окреће, док му је музика давала стабилност и одржавала баланс до краја живота.
Изложба фотографија „Лица Бачке“, такође је настала у оквиру пројекта „Култура на длану“. Обухвата десетине фотографија Бачке чији је аутор Аугустин Јурига, награђивани фотограф, сниматељ и члан Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Војводине.
Пројекат „Култура на длану“ такође има за циљ унапређење промоције Новог Сада, као Европске престонице културе 2021. године, кроз истицање сарадње са другим градовима регије.

Оставите одговор