Divan: Novi izazovi, trendovi i pristupi u upravljanju istorijskim gradskim četvrtima

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Rezervišite termin za naredni Divan: 7. avgust od 19 časova u Beogradskoj 11 u Petrovaradinu. U fokus ovog Divana stavljamo istorijske gradske predele – delove grada koji predstavljaju specifične istorijske celine, pitanja njihove zaštite i unapređenja.

Postavićemo pitanja do koje mere možemo da ih zaštitimo, kako sačuvati ne samo pojedinačne zgrade, već i urbanu strukturu, specifičnu atmosferu, različite slojeve sećanja i društvenih odnosa koji čine ove četvrti, kako omogućiti smislen i održiv ekonomski i turistički razvoj ovih mesta, uz čuvanje javnih prostora i javnog interesa, kako upravljati ovim prostorima kroz saradnju različitih resora i uz učešće zainteresovanih građana.

O ovim temama divanimo sa stručnjacima iz Britanije, Portugala, Holandije i Srbije koji u svom svakodnevnom poslu nailaze na brojne izazove i nalaze nova rešenja za upravljanje istorijskim gradskim predelima:

  • prof. dr Anom Pereira Roders sa Univerziteta u Ejndhovenu (osnivačica Globalne observatorije za istorijske urbane pejzaže)
  • Adamom Vilkinsonom (direktor fondacije Svetsko nasleđe Edinburg koja upravlja istorijskim jezgrom grada Edinburga)
  • dr Lus Veldpaus (istraživačica u oblasti studija urbanizma, arhitekture i kulturnog nasleđa na Univerzitetu u Njukastlu) i
  • Katarinom Maksimov (arhitekta konzervator Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada)

Svi zainteresovani da nam se pridruže na predstojećem Divanu, ovde mogu da popune prijavu.

 

Divan se realizuje u novom mestu kulture „Prostor” u Petrovaradinu u sklopu projekta „Slučaj Petrovaradin“ i Međunarodne letnje akademije o upravljanju istorijskim gradskim predelima koja se održava od 6. do 13. avgusta u Podgrađu Petrovaradinske Tvrđave. Tokom Akademije, 30 mladih stručnjaka iz 26 zemalja sa svih pet kontinenata, radiće u Petrovaradinu uz ključne lokalne stručnjake i vodeće praktičare i teoretičare za upravljanje istorijskim gradskim predelima širom Evrope. Kroz direktan terenski rad oni će osmišljavati scenarije razvoja, projekte i preporuke za područje Tvrđave i njenog Podgrađa.

Projekat „Slučaj Petrovaradin“ sprovode Evropa Nostra Srbija, Zavod za zaštitu spomenika kulture Novi sad i Fakultet za sport i turizam Novi Sad, u partnerstvu sa međunarodnim organizacijama Edinburgh World Heritage, Europa Nostra i Globalnom opservatorijom za istorijske gradske predele pod okriljem UNESCO-a. Projekat se sprovodi u okviru Evropske godine kulturnog nasleđa 2018, a finansijski je podržan od strane britanske fondacije The Headley Trust i Fondacije „Novi Sad 2021“.

 

Ostavite odgovor